Otkriven spomenik Hugu Buliju

Društvo Region

Spomenik Hugu Buliji, beogradskom Židovu koji je prvu nogometnu loptu iz Berlina u Srbiju donio 1896. godine, svečano je otkriven na Adi Ciganliji u sklopu sportskog kompleksa Nogometnog saveza Beograda (FSB).

Grad Beograd i Nogometni savez Srbije (FS S) na taj su način dostojanstveno odali počast čovjeku koji je prije 125 godina bio utemeljitelj nogometne igre u Srbiji i zauvijek izbrisao iz zaborava sjećanje na pretka nogometa u ovo područje.

Spomen-bistu svečano su otkrili v.d. predsjednika FS Marko Pantelić i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu velikog broja funkcionera FS S, FSB i predstavnika jevrejske zajednice Beograda.

“Ako ne čuvamo uspomenu na istoriju, na ljude koji su donijeli mnogo toga lijepog u naš grad i našu zemlju, onda nećemo imati budućnost. Na ovaj način ostajemo dosljedni onome što smo radili kroz istoriju. Ovim gestom želimo da pokažemo da ćemo pamtiti sve one koji su u prošlosti dali doprinos fudbalu naše zemlje, a pogotovo čovjeka kao što je Hugo Buli koji je u Beograd donio prvu fudbalsku loptu”, rekao je Pantelić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsjetio je da je Buli te davne 1896. osnovao Loptačku sekciju pri Beogradskom gimnastičkom društvu “Soko”, a da se sa fudbalom “upoznao” dok je studirao u Berlinu i igrao za klub Germanija.

Vesić je naglasio da fudbal za ovih 125 godina u Beogradu, kao i u svijetu, nije ostao samo sport, već je postao društveni fenomen:

“Zahavlni smo svima koji su prethodnih 125 godina gradili beogradski fudbal. Došli smo dotle da imamo pobjednika Kupa evropskih šampiona, da posjedujemo velike klubove i bogatu tradiciju. Ovaj spomenik je znak da ne zaboravljamo one koji su mnogo toga učinili na početku, a to je ovaj čovjek koji je ne samo donio prvu fudbalsku loptu, već bio i trener, organizovao fudbal i čitav svoj život posvetio fudbalu”, konstatovao je Vesić.

Prva fudbalska utakmica u Beogradu odigrana je 19. maja, sedam dana nakon što je Buli fudbalsku loptu donio u Beograd, kod Nebojša kule.

Nuli je tragično stradao u nacističkom logoru Staro sajmište 1941. godine.

/.rts.rs/*