Ispraćaj pripadnika Vojske Srbije u mirovnu misiju u Liban

Društvo Region

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su u pančevačkoj kasarni “Narodni heroj Stevica Jovanović” svečanom ispraćaju kontingenta pripadnika Vojske Srbije koji će tokom narednih šest mjeseci biti angažovani u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih Nacija UNIFIL u Republici Liban.

Nebojša Stefanović je poručio srpskim mirovnjacima da je uvjeren da će oni svoje zadatke izvršavati časno i predano i da će predstavljati Srbiju na najbolji mogući način ponašajući se onako kako to dolikuje srpskom vojniku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar Nebojša Stefanović  na svečanom ispraćaju kontingenta pripadnika Vojske Srbije u Liban
Ministar Nebojša Stefanović na svečanom ispraćaju kontingenta pripadnika Vojske Srbije u Liban

“Vi ste prošli stroge selekcije. Nije bilo lako doći do toga da neko bude upućen u mirovnu misiju i znam šta je sve potrebno da ispunite od kriterijuma da biste uopšte bili uzeti u obzir. Vi, koji ste danas pred nama, vi ste izabrani kao najbolji koji će predstavljati boje naše zemlje”, istakao je ministar.

Stefanović je dodao da će naši pripadnici u misijama Ujedinjenih nacija, posebno u misiji koja je najveća misija u kojoj Vojska Republike Srbije učestvuje, imati brojne izazove.

Poručio je da će mirovnjaci imati priliku da steknu nova znanja i priliku da pokažu ono što su naučili tokom svoje vojničke karijere i priliku da predstavljaju srpsku vojsku.

“Gdje god sam razgovarao sa stranim predstavnicima u onim partnerskim zemljama koje se nama učestvuju u mirovnim misijama, svi su bez razlike isticali uvijek jednu stvar, a to je da su pripadnici naše vojske, tamo gde učestvuju u mirovnim misijama, u potpunosti posvećeni tim zadacima i da su među najboljima u svakom smislu”, naglasio je ministar Stefanović. Od vas očekujem potpuno požrtvovanje i da zaista boje naše zemlje predstavljate dostojno, onako kako to dolikuje Republici Srbiji”, naglasio je ministar Stefanović.

Podsjetio je i na to da multinacionalne operacije nose određene rizike što podrazumeva više opreza i poštovanje svih pravila i zatražio od naših mirovnjaka da budu onakvi kakvi su bili u svojim redovnim jedinicama.

Podvukao je i potrebu da se vodi računa o epidemiji kovida i svemu drugome što bi moglo da ugrozi njihovo zdravlje.

“Što se tiče vaše sigurnosti, uvjeren sam da ćete vi, zajedno sa vašim stajrešinama, preduzeti sve što je potrebno da bi svi naši ljudi bili sigurni u svakom trenutku”, naglasio je ministar i dodao da ćemo budno pratiti svaki događaj u Libanu i biti spremni da reagujemo i pomognemo u zaštiti sigurnosti naših pripadnika.

Major Zoran Cvejić, komandir pješadijske čete, primajući državnu zastavu iz ruku ministra Nebojše Stefanovića zahvalio je na ukazanoj časti.

“Ovo sveto znamenje nas obavezuje da sve zadatke izvršavamo odgovorno i požrtvovano čuvajući čast srpskog vojnika. Uvjerevam vas da ćemo sa ponosom predstavljati Vojsku Srbije!”, rekao je major Cvejić.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u misiji UNIFIL u Libanu od decembra 2010. godine. Od ukupno 177 pripadnika naše Vojske koji se nalaze u misiji UNIFIL u okviru ove rotacije biće zamenjeno 142. Glavnicu tog broja čine pripadnici pješadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske.

/.rts.rs/*