Divljanje cijena repromaterijala vodi u minus

Društvo Republika Srpska

BANJALUKA – Ponovno poskupljenje aluminijuma, plastike, ali i ostalog građevinskog repromaterijala zabrinulo je proizvođače PVC i aluminijumske stolarije u Republici Srpskoj, koji strahuju da će ih nekontrolisano divljanje cijena odvesti u minus iz kojeg će se teško izvući.

Iz građevinskih kompanija ističu da su im dobavljači najavili poskupljenje repromaterijala do 15 odsto, iako im je od početka godine cijena skočila za vrtoglavih 20 odsto.

Ineska Đurić iz firme za proizvodnju i ugradnju stolarije “Đurićmont” u Modriči kaže da na tržištu cijene sirovina divljaju, zbog čega ponude koje su poslali prije poskupljenja i koje su vrijedile 30 dana sada ne važe.

– Cijene su toliko skočile da sami moramo pokriti razliku vrijednosti gotovog proizvoda kako bismo ispoštovali kupce i ugovor – kazala je Đurićeva. Dodala je da su im dobavljači PVC profila iz Njemačke najavili novo poskupljenje materijala od 1. juna.

– Već su poskupjeli za četiri odsto, a od juna će biti dodatnih šest. Nabavne cijene PVC profila bez PDV-a su u februaru bile 6,83 KM, a sada su skoro 7,5 KM, dok je ojačanje na prozoru početkom godine koštalo oko 8,1 KM, a sada treba izdvojiti 9,1 marku – pojasnila je Đurićeva.

Ni u Bijeljini nije bolja situacija. Vlasnik građevinske firme “Prizma” iz ovog grada Duško Bojić kazao je da su njegovi dobavljači sirovina za izradu prozora najavili poskupljenja za devet odsto.

 Izvjesno je da će do kraja godine biti još rasta cijena PVC profila. Imamo problem i sa dobavljačima roletni jer i u tom sektoru divljaju cijene. Očekujemo da će stolarija u junu biti najmanje devet odsto skuplja – rekao je Bojić, dodavši da je izvjesno da će do kraja godine rasti cijene i ostalog građevinskog materijala.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da ovakva situacija predstavlja veliki problem jer je pitanje koliko će kupci u Srpskoj imati razumijevanja za domaće proizvođače zbog nekontrolisanog povećanja cijena.

– Neizvjesno je do kada će trajati i šta su uzroci toga. Samo je cijena plastike u posljednje vrijeme dostigla dvostruku cifru – rekao je Ćorić.

Proizvođači su, ističe, u teškoj situaciji, ne znaju kako da plate sirovine i kako da plasiraju proizvode u kojima je učešće repromaterijala mnogo veće nego što je to bilo u fazi formiranja cijena.

Pero Ćorić je kazao da nekontrolisani rast cijena plastike i aluminijuma, kao i nestašica sirovina, predstavljaju veliki problem za proizvođače, s obzirom na to da su svi repromaterijali koji se koriste u mašinskoj i elektroindustriji uvozni materijali čija baza je metal.

Kako je kazao, nije isključeno ni da je nestašica materijala na tržištu vještački izazvana kako bi se opravdao rast cijena. Glas Srpske

/capital.ba/*