Rat zbog krompira: Poljski poljoprivrednici osnivaju političku stranku

Društvo Svijet

Ogorčeni zbog niskih otkupnih cijena, a visokih na policama trgovina, članovi udruge AgroUnia dijele domaće krompire. Uskoro osnivaju i svoju stranku.

Članovi organizacije AgroUnia su u glavnom poljskom gradu Varšavi dijelili krompir kojeg su uzgojili tamošnji proizvođači, piše farmer.pl. Pripremili su 10 tona, a njihov čelnik, Michał Kołodziejczak je izjavio da više vole pokloniti nego prodati za bizarnu cijenu. Uz krompir, građani su dobili i brošure u kojima opisuju loše stanje u agraru.

Tržište podiže cijenu za više od 1.000 posto. Ovo je ogroman problem i grad mora znati za to”, poručuju iz ove organizacije koja se uskoro planira registrirati i kao politička stranka. Kroz kampanju namjeravaju promovirati domaću hranu, pokazati stanje sela i probleme s kojima se ono suočava.

Aktivisti ove stranke na svom Facebook profilu napominju da vladajuće treba smijeniti, a otuda je i proizašao njihov glavni slogan “Vratit ćemo selo natrag u PiS”.

PiS je inače stranka Pravo i pravda, a nedavno su ogorčeni članovi ove organizacije i poljoprivrednici ispred kuće njezinog predsjednika, ujedno i podpredsjednika vlade te države iskrcali jaja, krompir, kupus, celer, ali i zaklane svinje kako bi ga upozorili da poljoprivredu ne treba uništavati. Žestoko su reagirali i zbog prijedloga Zakona o zaštiti životinja, nazvanog “petica za životinje”.

/agroklub.com/*