Preporuka zdravstvenih vlasti SAD nasmijala mnoge: Ne ljubite kokoši

Svijet

Zbog porasta broja oboljelih od salmoneloze u Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti su poslale preporuku koja je neke nasmijala – zatražile su od Amerikanaca da prestanu ljubiti svoje kokoši i drugu perad.

“Ne ljubite i ne grlite perad i nemojte jesti ni piti u njihovoj blizini”, ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna državna agencija za javno zdravstvo.

CDC smatra da je porast broja slučajeva salmoneloze djelimično povezan s takvim ponašanjem: od sredine februara registrovana su 163 slučaja, od kojih su 34 završila hospitalizacijom.

“Prema razgovorima s oboljelima utvrđeno je da su kontakti s peradi vjerovatan izvor epidemije”, kažu stručnjaci agencije.

“Iako djeluju čisto, kokoši i patke, mogu prenositi salmonelu, bakteriju koja izaziva proljev, temperaturu i povraćanje”, upozorava CDC.

Vlasti su takođe preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje djece da se s njima igraju.

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mliječnih proizvoda. Svake se godine u svijetu registruje se više desetina miliona slučajeva salmoneloze koja je rijetko smrtonosna.

/24sata.info/*