Plaketa Saveza logoraša Biljani Čekić: Nagrada za sve što je uradila u filmu

Društvo Republika Srpska
Savez logoraša Republike Srpske na današnjoj sjednici dodijelio je plaketu Saveza i prigodne poklone glumici Biljani Čekić iz filma “Dara iz Јasenovca”.

“Normalno je da se Savez zahvali i nagradi djevojčicu za sve što je uradila u filmu, u kojem je prosvijetlila put srpskom narodu i Republici Srpskoj”, istakao je predsjednik Saveza logoraša Anđelko Nosović.

Biljana Čekić rekla je da joj je drago što je upoznala ove ljude, koji su prošli kroz logore u proteklom i u Drugom svjetskom ratu.

“Srpski logoraši zaslužuju bolji status u društvu zbog čega će Savez logoraša Republike Srpske nastaviti aktivnosti u okviru radne grupe resornog ministarstva”, zaključak je današnje sjednice Predsjedništva Saveza u Banjaluci.

Nosović je rekao je da srpski logoraši kao živi svjedoci ratnih događaja na ovim prostorima moraju dati doprinos srpskoj istoriji i arhivu.

Naveo je da je dogovoreno da se jednim dijelom Statut izmijeni u pitanjima u vezi sa organizacijom, rukovođenjem i funkcionisanjem Saveza.

Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj smatra da mladi danas treba da pričaju o događajima iz proteklog i Drugog svjetskog rata da bi buduće generacije znale šta se dogodilo.

“To jedini način da se ne zaboravi istorija i srpsko stradanje”, istakla je Kukolj.

Sjednici Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Udruženja žena žrtava rata, banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i glumica Biljana Čekić.

/bl-portal.com/*