Od prve do posljednje, svaka Eurovizija ima svoj SKANDAL(video)

Svijet Video

Prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije održano je 1956. godine, iako je na njemu sudjelovalo samo 7 zemalja, nije prošlo bez skandala. Naime, pobjeda je pripala predstavniku Švicarske Lis Asia, s pjesmom “Suzdržati se”, a neke su zemlje smatrale da je glasanje namješteno, dovodeći tako u pitanje regularnost glasanja.

Na prvom takmičenju, održanom u gradu Luganu 24. maja 1956, prisustvovale su Francuska, SR Njemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Svaka zemlja je prijavila dvije pjesme, za ukupno 14 pjesama.

Pobjeda je pripala predstavniku Švicarske, Lis Asia, s pjesmom “Refren”, što je izazvalo skandal i dovelo u pitanje cjelokupnu regularnost glasanja.

Sistem glasanja predviđao je da svaka država učesnica pošalje dva člana žirija koji mogu glasati za sve pjesme, uključujući i one iz svojih zemalja. Na kraju, žiri iz Luksemburga nije mogla otputovati u Švicarsku, pa je zemlji domaćinu bilo omogućeno da glasa za njih.

Tome dodaje i činjenica da glasovi pojedinih članova žirija nikada nisu objavljeni. Najavljeno je da je pobjednička pjesma postigla 102 poena, od mogućih 140.

godine, na inicijativu švajcarskog televizijskog režisera Marcela Besensone, održan je prvi festival pod nazivom Grand Prix De La Chanson Europienne, budući izbor za Eurosong.

Pjesmu Evrovizije vidio je kao način za objedinjavanje različitih zemalja i nacija u poslijeratnoj Evropi, a sam naziv “Eurovizija” prvi je na britanskom novinaru Georgeu Kempivu upotrijebio na listi “London evening standard” 1951. godine.

/vecer.mk/*