Dokazani trikovi kako brže kuhati grah, a da mu okus ostane nepromijenjen

Ženski i Muški kutak Život i stil

Prosto kao grah, kažu mnogi, ali nije baš tako jednostavno pripremiti grah čorbu, ili jednostavno grah koje je i dalje među najomiljenijim jelima kod nas. Glavno pitanje kada ga neko priprema je to može li nekako brže da se skuva.

Postoje razne teorije i trikovi koji ne znače uronjenje graha u hladnu vodu prethodne noći.

Jedna od varijanti je upotreba ekspres lonca, koji uveliko skraćuje postupak kuhanja, i to ne samo s grahom. A ako nemate posudu za espresso, morat ćete primijeniti neke od ovih savjeta koje iskusniji kuhari koriste godinama.

Dobro je dodati 1 kašičicu sode bikarbone u vodu kada prvi put kuvate grah. Ostavite grah da krčka najmanje 15 minuta, a zatim ocijedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promiješajte kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Grahu dodajte hladnu vodu u omjeru 4 : 1, dodajte 50 ml rakije i prokuhajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebali biste imati potpuno skuhan grah.

I posljednje, ali ne najmanje važno – vrijeme kuhanja graha prvenstveno ovisi o njegovoj vrsti i kvaliteti. Loš kvalitet i stari grah možda nikada neće biti skuhan kako bi trebao biti, bez obzira na vrijeme provedeno u šerpi.

Zbog toga, ako i vi volite ukusnu janiju od graha ili se oblizujete samo pri pomenu čorbe od graha , stavljajte kecelje i trkom u kuhinju, jer nas čeka kuvanje.

/noizz.rs/*