VLADA SRPSKE DONIJELA ODLUKU: MINIMALAC 540 KM

Društvo Republika Srpska

mmgradiska 20. maj. 2021.

Na današnjoj sjednici Vlade razmatran je set zakona u vezi povećanja plata radnicima u Srpskoj. Donesena je odluka o povećanju najniže plate na 540 KM

Nakon sjednice Vlade, Višković je naglasio da su u prvom planu bili zakoni o platama zaposlenih u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja i studenstkog standarda, oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i đačkih domova, zaposleni u oblasti kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, te pravosuđa, osim sudija i tužilaca.

Kroz ovaj set zakona, Vlada se odriče 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u Republici Srpskoj. Zahvaljujući povećanju neoporezivog dijela ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, povećanje plata imaće svi radnici u Srpskoj”, istakao je Višković.

On je objasnio da će, zahvaljujući tome, plate u zdravstvu biti povećane i do osam odsto.

“Tako će plate od 800 KM biti uvećane za 8,1 odsto ili 65 KM, za platu od 1.000 KM povećanje je 7,7 odsto ili 77 KM, za platu od 1.500 KM povećanje je 107 KM, a za platu od 2.000 KM povećanje je 137 KM, a za platu iznad 2.500 KM povećanje je 197 KM”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, povećanje za rukovodioca u zdravstvenim ustanovama neće biti veće od tri odsto, kako bi se više sredstava usmjerilo na one sa najnižim primanjima.

Višković je dodao da je ispravljena još jedna nepravda u oblasti zdravstva, a to je da su dežurstva i prekovremeni sati bili manje plaćeni nego redovan rad, tako da će sada biti plaćeni u istom iznosu kao i redovan rad.

Višković je naglasio da će najniža plata u Republici Srpskoj od juna biti 540 KM, što je, pretvoreno u evre, 276 evra.

“Ta plata u Federaciji BiH iznosi 208 evra, u Srbiji 272, u Crnoj Gori 222 evra, u Sjevernoj Makedoniji 247 evra. I prije ovog povećanja, najniža plata u Republici Srpskoj je najveća u regionu”, istakao je Višković.

Višković je naveo da je prosječna plata u aprilu dostigla 998 KM, čime je već više od osam mjeseci znatno veća nego u Federaciji BiH, te da se bilježi rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine