POVEĆANA POTRAŽNJA ZA UGOSTITELJSKIM RADNICIMA: Stranci odvode konobare, kuvare i sobarice

Društvo Republika Srpska

Ljetna sezona na Hrvatskom primorju samo što nije počela, a ugostitelji iz Republike Srpske i BiH već se hvataju za glavu, jer im stranci odvode najbolje konobare i kuvare nudeći im plate i do 2.000 evra.

Prema riječima Zlatana Tatića iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeka”, tokom posljednje dvije sedmice povećana je potražnja za ugostiteljskim radnicima, što direktno utiče na deficit ove radne snage u Srpskoj.

”Ako ugostitelji sa primorja čuju da ima dobar konobar ili kuvar, oni dolaze i takoreći ih vuku za rukav kako bi sezonu odradili kod njih. Konobara u sezoni plaćaju oko 1.000 evra mjesečno, dok se plata kuvara kreće od 1.500 evra pa naviše, u zavisnosti od iskustva i opisa posla”, kazao je Tatić za ”Glas Srpske” dodajući da su uz platu obezbijeđeni smještaj i hrana.

Ove godine se u Hrvatskoj, kazao je on, očekuje bolja turistička sezona nego lani.

”Veliki broj njihovih radnika iz ove branše je otišao u Njemačku i druge evropske zemlje. Uprkos mjerama koje je donijela Hrvatska da prioritet pri zapošljavanju imaju njihovi građani, ugostiteljima su za uspješnu sezonu potrebni i naši radnici”, pojasnio je Tatić.

Da poslodavci na jadranskoj obali vape za radnicima sa ovih prostora, potvrdio je i hrvatski ugostitelj sa ostrva Rab koji je kazao da je velika potražnja za konobarima, kuvarima, ali i sobaricama.

”Osim iz BiH, javljaju nam se ljudi i iz Srbije i Makedonije. Kao i do sada, plate zavise od radnog mjesta i iskustva, a kreću se od 500 do 1.000 evra sa uključenim smještajem”, kazao je vlasnik restorana dodajući da Hrvati posljednjih pet godina odlaze u inostranstvo.

Konobar iz Banjaluke Milan Jovanović već godinama odlazi na sezonski rad na Hrvatskom primorju.

”Prije pandemije sezona je počinjala u aprilu i tamo sam ostajao do kraja septembra. Od prošle godine uglavnom nas traže na tri mjeseca zbog pada broja turista, ali se nadam da ću ove godine duže ostati”, kazao je Jovanović dodajući da se plata konobara kreće i do 1.000 evra bez bakšiša.

Da preko granice na privremeni rad ne odlaze samo profesionalni ugostiteljski radnici, dokazuje i student iz Banjaluke Milan Rakić koji već četiri godine odlazi u Njemačku gdje, kako ističe, za tri mjeseca zaradi dovoljno da pokrije svoje potrebe za cijelu godinu.

”Posao u ugostiteljstvu sam našao preko studentske organizacije koja sarađuje sa njemačkom agencijom za zapošljavanje. Prema ugovoru koji potpišemo, imamo 40 radnih sati u sedmici, ali u dogovoru sa šefovima možemo ostvariti dodatne sate”, rekao je Rakić dodajući da kao konobar zaradi najmanje 1.700 evra mjesečno.

Zaustavljanje odlaska

Zoran Tatić je kazao da su svjesni povećanog odliva stanovništva iz cijele BiH, što dovodi i do odliva radne snage.

”Razgovarali smo i sa predstavnicima Vlade Republike Srpske u vezi sa povećanjem plata u ugostiteljstvu, što bi sigurno zaustavilo odlazak radnika”, rekao je Tatić.

/glassrpske/