OD JUNA svim radnicima biće POVEĆANE PLATE?

Društvo Republika Srpska

mmgradiska 20. maj. 2021.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će radnicima u javnom i realnom sektoru biti povećane plate za šta će biti izdvojeno 70 miliona KM i najavio da će Vlada Srpske na prvoj sjednici razmatrati set zakona koji se odnose na ovu oblast.

On je istakao da bi od juna trebalo da budu povećane plate u Republici Srpskoj.

“Radinicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pravosuđu, osim sudija i tužilaca, u obrazovanju i kulturi plate će biti povećane pet odsto, a zdravstvenom sektoru šest do osam odsto. I dalje će ostati stimulacija od 20 odsto za radnike u kovid odjeljenjima”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, biće povećan neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, a biće povećano i najniže lično primanje na 540 KM.

Višković je rekao da je bilo velikih zloupotreba koje se odnose na rad od četiri časa jer su ljudi koji su radili više prijavljivani na navedenu normu.

“Sada ćemo izmijeniti zakonska rješenje gdje će biti navedeno da radnici mogu biti prijavljivani onoliko koliko poslodavac smatra da treba, ali će obaveze biti plaćane u skladu sa najnižom platom”, naglasio je Višković i ocijenio da će time radnici biti na dobitku jer će im biti uplaćeni pripadajući doprinosi.

/srna/