IZLOŽBA NA OTVORENOM Mladi slikari iz Gradiške pokazali raskošan talenat

Društvo Gradiška Republika Srpska

Proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada i izložbom na otvorenoj pozornici “Kulturnog centra” u Gradiški je okončan višemjesečni konkurs za mlade slikare.

U Zavičajnom muzeju koji je organizovao ovu jedinstvenu manifestaciju naglašavaju da je interesovanje bilo veliko i da je u konkurenciji bilo 140 radova djece iz gradiških vrtića, osnovnih i srednjih škola.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJa

Slikar Milovan Čikić, član žirija i predsjednik gradskog Udruženja likovnih umjetnika rekao je da izložba ima izuzetnu vrijednost, jer su mladi stvaraoci pokazali raskošan talenat.

On se zalaže da Gradiška svake godine organizuje ovu manifestaciju. Za to je pronašao vrijedan razlog.

– Svake godine po neko od naših učenika upiše Likovnu akademiju i sa uspjehom je završi. Vidjeli smo, pored ostalih, radove učenika srednjih škola koji su u rangu radova akademskih umjetnika. Zbog toga ova manifestacija treba da postane tradicionalna – rekao je Čikić.

On je takođe naglasio da broj dospjelih radova potvrđuje njegov stav o neophodnosti tradicionalnog okupljanja mladih slikara i njihovog takmičenja.

Evgenija Spasojević, gimnazijalka iz Gradiške, pobjednica je likovnog konkursa. Drugu nagradu u kategoriji srednjoškolaca dobila je Anja Rakita, učenica Srednje stručne i tehničke škole, a treću Tijana Đukić, učenica Gimnazije.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

 Nacrtala sam potret, smatram da je to tema koja mi odgovara i da se tu mogu najbolje iskazati. Osim pobjedničkog rada na izložbi su i moja druga dva rada, mrtva priroda i ruka. Riječ je o tehnici grafike – rekla je Evgenija Spasojević.

Ona je odlučna da nakon završetka srednjeg obrazovanja upiše Likovnu akademiju u Beogradu.

U kategoriji osnovaca autor pobjedničkog rada je Leona Antonela Bodrožić, učenica OŠ “Danilo Borković”. Drugu nagradu dobio je Ognjen Kalajdžija, a treću Aleksandra Zeljković, učenica Osnovne škole “Danilo Borković” u Gradiški.

Najuspješnija u konkurenciji djece predškolskog uzrasta je Katarina Blagojević. Drugo mjesto u istoj kategoriji osvojila je Mia Andrić, a treće Sofija Dojčinović.

Katarina Blagojević, najmlađa pobjednica, kaže da najviše crta prirodu, ptice, cvijeće, pronalazeći motive u pričama bake i dede, sa kojima često boravi u potkozarskom selu Grbavci, gdje je priroda veoma bogata.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Mnogo sam srećna zato što sam osvojila prvu nagradu. Svi se radujemo. I dalje ću crtati i takmičiti se – poručila je Katarina.

Izložba na otvorenom pobudila je veliko interesovanje mještana i vršnjaka mladih slikara. Riječ je o jednom od uspješnijih programa priređenih u okolnostima epidemije korone.

PODRŠKA

Dragutin Kovačević, načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti koji je uručio nagrade, rekao je da lokalna uprava podržava mlade umjetnike. – Pripremili smo nagrade za njih, pomogli organizovanje izložbe i podržali konstruktivne ideje. Ovaj program je veoma uspješan, a najveća vrijednost je radost devojčica i dječaka čiji radovi su postavljeni na izložbenim panoima. Oni su na otvorenom prostoru, a time dostupniji građanima i njihovom sudu – kazao je Kovačević.

/srpskainfo/*