Izbor za Miss Universe obilježile protestne poruke učesnica(video)

Svijet Video

Takmičenje za Miss Universe, koje je održano prekjučer, pored prirodnih ljepotica obilježile su i protestne poruke koje su istakle predstavnice Mijanmara, Urugvaja i Singapura.

Pozornicu izbora za Miss Universe predstavnice Singapura, Urugvaja i Mijanmara iskoristile su da razotkriju poruke o političkim i socijalnim pitanjima.

Tokom segmenta “nacionalne nošnje” ovogodišnjeg takmičenja na kojem je pobijedila Meksikanka Andrea Meza, tri takmičarke istakle su poruke koje aludiraju na antiazijsku mržnju, diskriminaciju LGBTQ zajednica i tekuću političku krizu u Mijanmaru.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka izbora Bernadette Belle Ong iz Singapura prošetala je pistom noseći odjeću inspirisanu bojama singapurske nacionalne zastave, prije nego što se okrenula kako bi otkrila natpis “Stop mržnji Azijata”.

Miss Universe Urugvaja, Lola de los Santos, u međuvremenu je pružila podršku LGBTQ zajednicama haljinom sa plaštom u duginim bojama sa natpisom “Nema više mržnje, nasilja, odbijanja, diskriminacije”.

Umjesto da koristi kostim za pokazivanje svoje poruke, predstavnica Mijanmara, Thuzar Wint Lwin, otkrila ju je na savijenom papiru. Izašavši na scenu u ogrtaču s izvezenim perlicama, poklonila se publici prije nego što je otkrila poziv gledaocima da se “mole za njenu zemlju”.

Ovakva poruka podstaknuta je nasiljem koje je eruptiralo širom zemlje otkako je vojna hunta preuzela vlast u februaru, što je uzrokovalo demonstracije na kojima je ubijeno više od 700 ljudi, a više hiljada je uhapšeno.

/klix.ba/*