EU odlučila: Otvaraju se granice za sve koji su primili obje doze vakcine

Svijet

mmgradiska 19. maj. 2021.

Ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros donijeli odluku o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obje doze vakcine, ta odluka do kraja nedjelje trebalo bi da bude potvrđena na nivou Savjeta EU.
Očekuje se da će EU s otvaranjem granica za sve potpuno vakcinisane krenuti već od narednog mjeseca. Odluka stiže jer se širom EU sprovodi masovna vakcinacija.
Za sada nije precizirano da li se odluka odnosi na sve proizvođače vakcina ili na samo određene. Više detalja se očekuje tokom dana.
Diplomate su navodno saglasne da u slučaju naglog pogoršanja epidemiološke situacije u nekoj zemlji ili regiji, ponovo uvedu stroge mjere kako bi spriječili dalje širenje koronavirusa.
Ova mjera će zasigurno doprinijeti u tome da značajno veći broj turista pristigne u EU u narednom periodu.
Mediji javljaju da obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako vakcinacija bude napredovala i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.