“Dr Smrt” je napravio mašinu za eutanaziju: Pritisneš dugme i za pet minuta te nema

Svijet Tehnologija

Australijski zagovornik eutanazije Filip Ničke, poznatiji kao “Dr Smrt”, napravio je kontroverznu kapsulu, namenjenu onima koji žele “miran odlazak na onaj svijet”.

Pritiskom na dugme, kapsula se puni azotom, pa korisnik u roku od jednog minuta gubi svijest, a umire za pet minuta.

Kada se nivo kiseonika u kapsuli smanji, korisnici umiru od hipoksije.

Filip Ničke
FOTO: PROFIMEDIA-Filip Ničke

“Zainteresovani” mogu pomoć kompjuterske simulacije i virtuelnih naočara da steknu utisak o tome kako izgleda takva smrt. Pritom, mogu da biraju posljednji prizor koji će vidjeti, na primer, alpske krajolike, ili more.

Ničkeova mašina izazvala je žestoke reakcije. Protivnici smatraju da je kapsula “zastrašujuća” i da “veliča samoubistvo”.

Oni koje žele da koriste Ničkeovu mašinu moraće da urade test na internetu kako bi se utvrdilo da su mentalno zdravi i da žele sami da odluče o sopstvenoj smrti. Nakon toga će dobiti četvorocifrenu šifru, koja važi 24 sata. Kada je unesu u kompjuter, pritiskaju dugme i proces počinje.

Dr Ničke je razvio kapsulu u Holandiji, zajedno sa inženjerom Aleksandrom Banikom, sa ciljem da postane dostupna širom svijeta.

On ističe da “Sarco” prije pruža mogućnost “euforične” smrti, nego “dostojanstvene”.

 Kako bi bilo kada bi naš poslednji dan na planeti bio i jedan od najuzbudljivijih? rekao je dr Filip (73) za “Hafington post”, istakavši da kapsula može da se transportuje do bilo koje tačke na svijetu.

Kada nastupi smrt, odvaja se od postolja i može da posluži kao mrtvački sanduk.

/.blic.rs/*