Naučnici zapanjeni djelovanjem novog lijeka protiv korone: “Virus uništava poput navođenog projektila”!

Svijet Zdravlje

Naučnici Menziesovog zdravstvenog instituta Queensland pri australskom Sveučilištu Griffith te njihove kolege s američke istraživačke ustanove Grad nade osmislili su antivirusni lijek protiv covida-19 koji virusu onemogućava dupliciranje tako što direktno napada njegov genom, piše Financial Times.

Ispitivanje lijeka na miševima pokazalo je da lijek u plućima istih količinu virusa smanjuje za 99,9 posto, a naučnici koji su ga razvili tvrde da bi mogao biti djelotvoran i protiv novih varijanti virusa koje se praktično stalno stvaraju mutacijama.

Lijek je dizajniran prvenstveno za borbu protiv koronavirusa SARS-CoV-2, ali i “bilo koje njegove nove varijante” koja bi se eventualno mogla pojaviti.

Nanočestice koje se koriste za dostavu lijeka unutar tijela čovjeka na temperaturi od 4 stepena Celzija mogu ostati stabilne 12 mjeseci, a da iste na sobnoj temperaturi stabilne ostaju više od mjesec dana, što znači da bi se spomenuti lijek mogao koristiti za liječenje pacijenata u okruženjima sa “niskim resursima”.

Uništava virusni genom pa se virusne čestice više ne mogu razvijati. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa te ih uništavaju poput projektila s infracrvenim navođenjem koji reagira na toplinu.

/jutarnji/