U zatvor je otišao s 15, a izašao 68 godina kasnije: ‘Osjećam se kao da sam se ponovno rodio'(video)

Svijet Video

Zadržan je u stanici, daleko od svoje kuće, pet dana bez mogućnosti traženja pravne pomoći, a iste sedmice je optužen za ubistvo – što i dalje negira.

Joe Ligon osuđen je 1953. godine, kao 15-godišnjak, na ogromnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je napao nekoliko osoba nožem i sudjelovao u pljački. Sada, kada mu je 83 godine, pušten je na slobodu, a za američke medije ispričao je svoju priču.

Prema BBC-u, Ligon je odrastao u Birminghamu u Alabami, a s 13 godina se sa porodicom preselio u Filadelfiju, gdje mu baš i nije uspjelo. Nije imao hobije ili prijatelje, imao je poteškoća u školi i uglavnom je vrijeme provodio sam. Kako kaže, nikada nije bio pretjerano zainteresiran za druženje.

Zadržan je u stanici, daleko od svoje kuće, pet dana bez mogućnosti traženja pravne pomoći, a iste sedmice je optužen za ubistvo – što i dalje negira. Kaže da je osobu ozlijedio nožem, ali ona je preživjela.

Ipak, sud je odlučio da će sljedećih 68 godina provesti iza rešetaka. Mijenjao je čak šest zatvora, radio u kuhinji i praonici rublja, kao čistač… “Nisam stvarao nikakve probleme, ostao sam maksimalno ponizan. Zatvor me naučio da se držim svog posla i da se klonim nevolja.” Na pitanje kako se sada osjeća, Joe kaže kao da se ponovno rodio. Nije znao što se sve događa u vanjskom svijetu, niti koliko se društvo moderniziralo. “Sve mi je novo – automobili, visoke zgrade… Još uvijek se navikavam.” Kaže kako nema neke velike planove za dalje, držat će se onoga što je radio i u zatvoru – čišćenja. “Čistiti ću, raditi kao domar – i to je to.”

/vecernji.hr/*