Rijedak poremećaj sluha: Ne čuje muški glas

Zanimljivosti

Ako ste žena, bar jednom kada je muškarac imao monolog, poželjeli ste da imate neki daljinski upravljač, na kojem bi samo stisnuti dugme “off” i zvuk bi nestao.

Međutim, ova želja je nedavno postala realnost za mladu ženu iz Kine, ali nažalost ne onako, kako ona funkcioniše u fantazijama. Ona je oboljela od rijetkog poremećaja sluha koji se manifestuje tako da osoba više ne čuje zvuke nižih frekvencija, uključujući i muški glas.

Kineskinja Čen je jednog jutra shvatila da vidi svog dečka kako govori, ali ga uopšte ne čuje. S obzirom na to da je prethodno veče povraćala i da joj je smetala “zvonjava u ušima”, odmah je otišla u bolnicu “Kuangdžu hospital”.

Tamo joj je otorinolaringolog doktor Lin Šaoking, dijagnostikovao takozvani “Rivrs sloup hiring los” (Reverse-Slope Hearing Loss – RHSL), rijedak oblik poremećaja sluha u kom pacijent ne može da čuje niskofrekventne zvukove, prenosi “Helt” (Health).

Tako je Čen iz jugoistočne Kine postala jedna od rijetkih ljudi koji su razvili ovaj neobični poremećaj. Prema podacima dostupnim u audiovizuelnom centru u Tenesiju, samo 3.000 u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi pati od istih simptoma, a na 12.000 osoba sa oslabljenim sluhom dolazi jedna sa RHSL-om.

Osobe sa ovim rijetkim poremećajem gotovo nikada nemaju problem sa visokim frekvencijama, tako da ženu i djecu obično čuju normalno, a muče se sa nižim frekvencijama, pa ne čuju na primjer, muške glasove, različita vozila, grmljavinu ili glas preko telefona. Ljekarka koja je prva primila Čen rekla je da pacijentkinja normalno čula njen glas, ali nije mogla da identifikuje šta je muški pacijent govorio dok je bio sa njima u bolnici.

Još nije jasno šta uzrokuje takav djelimični gubitak sluha, a ljekari smatraju da to mogu uzrokovati neke genetske promjene i nekoliko različitih bolesti i infekcija, a da “okidač za poremećaj može biti nagla promjena pritiska u unutrašnjem uvu”.

U slučaju mlade Kineskinje, doktor Šaoking smatra da su okidači za delimični gubitak sluha bili stres i ozbiljan i dugotrajan poremećaj spavanja. Kako se sada čini, Čen bi trebalo potpuno da se oporavi nakon ljekarskog tretmana.

/mojabanjaluka.info/*