Kineski rover uspješno sletio na Mars: Zadatak proučavanje tla i atmosfere

Svijet

Kineska svemirska letjelica danas je uspješno sletjela na površinu Marsa, čime je Kina postala druga država poslije SAD kojoj je to pošlo za rukom.

Tajnven-1 spustio je rover na ledeni dio Marsa poznat kao Utopija Planitia, i postao prva kineska svemirska letjelica na Crvenoj planeti, izvjestila je državna novinska agencija Sinhua, a prenosi Rojters.

Kineski predsjednik Si Ðinping uputio je tim povodom čestitku svima koji su uključeni u ovu istorijsku misiju.

Roveru Džurong, nazvan po starom bogu vatre, trebalo je više od 17 minuta da rasklopi svoje solarne panele i antenu i pošalje signale zemaljskoj kontroli udaljenoj više od 320 miliona kilometara, a njegov zadatak je da proučava tlo i atmosferu planete.

Kina je postala i treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja je spustila rover na Mars, ali druga koja je to uspješno uradila pošto je veza sa sovjetskom sondom izgubljena nekoliko sekundi nakon slijetanja.

Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Meseca, a u decembru je na Zemlju donijela kamenje sa Mjeseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godian prošlog vijeka.

Peking planira i druge ambiciozne projekte koji uključuju i uspostavljanje svemirske stanice do 2022. godine.

/srpskainfo.com/*