ADAM, čudna i raskošna brzorastuća biljka : “Zaplače” kad se u kući desi ovo!

Naš kutak Život i stil

U svojoj postojbini, adam biljka raste znatno visoko, pa se često mogu vidjeti ljudi kako odmaraju ispod ove biljke koja pravi veliku hladovinu, ali kod nas je dosta manji i gaji se kao sobna biljka

Adam (Alocasia odora) je jedna od najčešće gajenih dekorativnih biljaka u našim krajevima. Pripada porodici Araceae. Veoma je popularna, a naročito se gaje u kombinaciji Adam i Eva. Ova biljka je poznata još i kao slonovo uvo, obzirom da veliki list adama nalikuju upravo na slonovo uvo.

Adam cvijeće je zeljasta, višegodišnja biljka koja se karakteriše podzemnim stablom u vidu krtole ili rizoma. Sobna biljka Adam se gaji zbog širokih i velikih listova. Tipično je list adama u obliku srca. Inače, cvijet ove biljke je zelene boje i cvjeta jednom u godinu dana. Donji listovi adama izumiru, dok se gornji lagano razvijaju.

Adam cvijeće se karakteriše brzim rastom. Zemljište za uzgoj adama treba da bude neutralne ili kisele pH vrednosti.

Da li ste znali da je Adam otrovna biljka? Krtole ove biljke su jestive, međutim, važno je napomenuti da sadrže znatnu količinu kristala oksalne kiseline, što može dovesti do otoka grla i jezika, kao i otežanog disanja i halucinacija.

Zašto adam plače?

Ova vrlo karakteristična pojava naziva se gutacija – to je ispuštanje vode iz biljke s vrhova lišća, što omogućava nesmetan protok vode kroz biljku, ako je transpiracija otežana. Primijetit ćete da vaš adam “plače” kada je povećana vlaga u kući posljedica prečestog zalijevanja.

Smanjenje navedenog procesa, gutacije, možete postići ukoliko u sobu dodate još jednu vrstu biljke iz roda Alocasia.

Kao što smo rekli, najbolje bi bilo da adam cvijet gajite u kombinaciji sa evom. Obavezno ga stavite pored eve – kako ne bi ”tugovao”. Adamov cvijet je veći i prepoznatljiv, dok je Eva cvijet manji i karakteriše se razgranatijim listovima. Adam je otrovan, tj. njegov sok, koji može da izazove alergijske reakcije. Zato se ne preporučuje gajenje adama u prostoriji u kojoj borave djeca, jer alergijska reakcija uslijed trovanja sokom ove biljke može da izazove čak i gušenje!

Nega i održavanje Adama

Za pravilan uzgoj Adama, slijedite sljedeće korake:

Svjetlost

Morate izbjegavati izlaganje biljke izravnom sunčevom svjetlu i vrlo tamnim i tamnim mjestima. Preporučuju se mjesta koja padaju između ove dvije krajnosti.

Zalijevanje

Kompost se mora stalno održavati vlažnim. Važno je da je tlo vlažno, da nije suvo ili natopljeno. Adamov cvijet preferira suhoću u području korijena, jer previše vode može uzrokovati truljenje korijena. Najbolji pristup je zalijevati biljku malo, ali često. Ako ste u mogućnosti, pokušajte mlakom kišnicom napojiti Adama.

Vlažnost


Adam biljka ne toleriše vrlo suv vazduh u kućnim uslovima. To je tropska biljka koja zahtijeva normalnu ili visoku vlažnost.

Đubrenje


Đubrenje ove biljke jednom mjesečno je više nego dovoljno. Ne trudite se da je đubrite u zimskom periodu, osim ako biljka još uvijek aktivno raste, odnosno ako se pojavljuju novi listovi. Definitivno je ne treba đubriti ako uđe u fazu mirovanja. Koristite đubrivo koje je rastvorljivo u vodi.

Temperatura


Adam cvijeće zahtijeva toplo mjesto – ne manje od 15°C tokom cijele godine. Povremeni pad temperature će biti tolerisan, ali duži periodi će izazvati probleme i podstaći period mirovanja.

Presađivanje


Ovo obično nije potrebno, ali ako je vaša biljka ”nabujala” ili je prerasla svoju saksiju, dobra je ideja da se presadi na proljeće.

/stil.kurir.rs/*