Zlatan Vidović o ulozi u filmu “Lihvar“: Ovo je najizazovniji lik kojeg sam do sada igrao u filmu

Film Gradiška Kultura

U filmu “Lihvar“ mladog reditelja Nemanje Ćeranića, koji će danas biti premijerno prikazan u okviru ovogodišnjeg “Festa“ u Kombank dvorani u Beogradu, jednu od uloga igra i banjalučki glumac Zlatan Vidović.

“Lihvar“ nastao prema scenariju Strahinje Madžarevića je krimi triler u kome se Vidović pojavljuje u ulozi lokalnog biznismena Blekca Blečića.

“Lihvar“ je prvi domaći film snimljen u toku pandemije i to samo za 14 dana. Recite nam više o snimanju u tako kratkom periodu?

Film Lihvar je prvi srpski film snimljen tokom pandemije, radili smo zaista u neobičnim okolnostima i bilo je poprilično teško i zahtjevno, ali ekipa je bila puna entuzijazma i volje, a što je najbitnije i znanja i talenta, tako da smo za veoma kratko vrijeme uspjeli snimiti film. Čak za nekih 14 dana.

Recite nam više o samoj radnji filma?

Film “Lihvar” govori o jednom danu u životu lokalnog zelenaša koji pokušava da izađe iz svijeta kriminala, ali kao što to obično biva u životu, nailazi na brojne prepreke. Ovo je jedna krimi drama koja se gleda u jednom dahu zato što je snimljena kao iz poteza.

Ko je lik kojeg igrate u ovom filmu?

Ja igram Blekca Blečića, lokalnog biznismena, ustvari jednog okrutnog kriminalaca koji ne preza ni od čega da dođe do onoga što je naumio. Ovaj lik je nešto naizazovnije što sam do sada dobio u filmu, drugačiji je od svega što sam do sada radio. To je jedan beskrupulozan čovjek, čovjek bez imalo morala. On krijući se iza legalnog posla švercuje drogu preko granice i na taj način stvara svoju imperiju. Jedan zaista sjajno napisan lik i bilo mi je zadovoljstvo i izazov igrati ga.

Kako Vam je bilo sarađivati sa ostatkom ekipe koja je radila na filmu?

Braća Ćeranic su po meni budućnost srpskog filma i bilo je sjajno saradjivati sa ovim mladim i talentovanim momcima pred kojima je siguran sam velika karijera. Velika je stvar što su Ćeranići ovim filmom napravili omaž svom rodnom gradu Inđiji u kome se i dešava radnja filma. Po meni je ta vrsta lokal patriotizma jedna velika stvar. Ne zaboraviti nikada mjesto iz kojeg si potekao je veoma bitno. Njih dvojica su zaista sjajni. Jedan je producent, a drugi je reditelj i oni u takvoj jednoj simbiozi i koherentnosti sarađuju. Nadam se da ćemo uskoro raditi ponovo zajedno na nekim projektima, jer smo već počeli neke dogovore. Mislim da je pred njima zaista velika budućnost i radujem se premijeri na “Festu”. To je moja prva premijera na “Festu” koji je jedan od značajnijih festivala u ovom dijelu Evrope. Film svoj bioskoprski život počinje 20. maja.

Možemo li film uskoro očekivati u RS?

Planirana je i premijera i prikazivanje u bioskopima u Republici Srpskoj početkom juna.

U ovom filmu ima još zanimljivosti. O čemu se radi?

U filmu su sarađivali profesionalni glumci i amateri iz Inđije koji su glumili zaista sebe iz stvarnog života. To je uvek veoma opipljivo, ali mislim da se u ovom filmu to nekako fino namjestilo i da se uopšte ne osjeti ta razlika između profesionalnih glumaca i naturščika. To se očitovalo jednim nabojem koji film nosi i napetošću koja je neophodna za ovu vrstu krimi žanra. Mislim da nije odavno rađen film kod nas u ovom maniru. Vejrujem da će ga bioskopska publika prepoznati i da će biti zaista gledan jer obiluje akcijama, odličnim dijalozima, duhovitim scenama. To je zapravo ono što prikazuje pravi život tih ljudi koji su na margini i bave se mutnim poslovima pokušavajući da obezbijede sebe i svoju porodicu.

Koje uloge su Vam draže, filmske ili pozorišne?

U suštini ne razdvajam uloge na filmu ili pozoristu. Po meni je najbitnije da je uloga dobro napisana i da je dobra ekipa sa kojom sarađujem, a da li je to na filmu ili pozoristu je manje bitno, bitan je kvalitet.

Radite li na još nečemu novom? Da li ćemo Vas uskoro vidjeti i u nekim novim filmskim ulogama?

Do kraja godine me očekuje snimanje dvije serije i jos sam u pregovorima za dva filma, tako da ima posla. Trebao bih da snimam drugu sezonu serije “Pevačica” čije emitovanje počinje u septembru. Igram u još jednoj seriji čiji početak snimanja je u julu, o kojoj još uvijek ne smijem govoriti. Tu takođe tumačim glavnu ulogu. Čeka me mnogo posla, a u pregovorima sam i za još dva filma u Srbiji. Veoma sam zahvalan na svim ovim ulogama. Nedavno sam u Beogradu završio film mladog reditelja Siniše Cvetića, “Usekovanje” i radujem se i premijeri tog filma na jesen.

POZORIŠNI ŽIVOT

U Narodnom pozorištu RS smo počeli da radimo na predstavi “Gospoda Glembajevi”, u režiji sjajnog Dejana Projkovskog s kojim sam radio na predstavi “Derviš i smrt”, sad već mogu slobodno reći kultnoj predstavi. Sa ovom predstavom idemo na Sterijino pozorje u Novom Sadu, takođe gostujemo u Beogradu u Narodnom pozorištu i u Makedoniji na jednom festivalu. Mislim da je to jedna velika predstava koja je zaista napravila iskorak u produkcijskom smislu i to pokazuje potražnja za kartama za tu predstavu koje se rasprodaju u roku od dan, dva.

/srpskainfo.com/*