Lidija je od djevojka za sve: Vozi traktor, siječe drva, ide u lov i popravlja mašine (VIDEO)

Društvo Region

Lidija Ćuković (23) iz Goločevine kod Prijepolja djetinjstvo je provela radeći sa ocem različite poslove na imanju, a poslije njegove smrti, kako ima dovoljno znanja i vještine za sve što seoski život nosi sa sobom, dalje je nastavila – sama.

Uz njega sam sve radila i naučila sam. Zanimalo me je to, da me nije zanimalo ne bih se sad bavila time. Sve sama radim oko mašina, imam frezu, plugove, prikolicu, sva sredstva. Ovo su već stare mašine, koliko god ja zaradila, moram da ulažem u dijelove. Bila bi mi potrebna neka novija, jača mašina – govori ova djevojka za “TV5 Užice”, prenosi Blic.

Lidija je nezaposlena, pa za život zarađuje radeći poslove na sopstvenom imanju, ali i kod drugih. Po nadimku “Tatina munja” zna je cijelo selo, a najviše po njenom trudu i sposobnosti da održava cijelo imanje.

– Mora od nečega da se radi i zarađuje. Mene je život natjerao na to, nema ko. Tu obrađujem maline i ne radim samo maline. Siječem drva, freziram… Ne radim samo sebi, već i drugima – govori Lidija.

Osim rukovanja mašinama, Lidija je vješta i u njihovom popravljanju i pripremi za rad. Kada krene da siječe drva, motornu testeru umije i da naoštri, a u tome joj nije potrebna pomoć.

 Moram, ne mogu sa tupom motorkom sjeći drva. Za zimu, za mene i majku siječem. Imamo šumu i vučem kući, dole cijepam i slažem – objašnjava djevojka.

Osim seoskih poslova oprobala se i u lovu, što je takođe, strast naslijeđena od oca.

– Naslijedila sam od pokojnog oca oružje i prosto volim da idem u lov. Znam sve oko oružja, čistim i znam sve što treba – dodaje Lidija.

– Sve poslove radi i na njivi i u kući i napolju i sa mašinama i bez, s puškom u lov. Svuda ide, danas nema ‘vakijeg – kaže njena baka Mileva Ćuković.

/srpskainfo.com/*