Zaključana klinika lažnog plastičnog hirurga – ima 23 godine, maser je po zanimanju, pomaže mu majka, cvjećar

Region

Klinika na Terazijama u kojoj je operisao lažni plastični hirurg do prije desetak dana, danas je zaključana. Vlasnik, koji se predstavljao kao estetski hirurg, nestao je.

Da nije bilo nezadovoljnih žena koje su se požalile inspekciji, možda se nikada ne bi saznalo da je lažni hirurg po struci maser, da ima svega 23 godine i da mu je u poslu pomagala majka, po zanimanju cvećarka. Ova ordinacija u centru grada radila je pet godina.

Kabinet lažnog doktora, koji zapravo nikada nije upisao Medicinski fakultet, nalazi se u centru Beograda, usred Terazija. Bila je moderno opremljena i puna diploma. Vrata ureda zaključana su nekoliko dana, a ploča je uklonjena. Prema prvim komšijama, oprema je preseljena iz ordinacije, a lažni doktor je nestao.

Lažni kozmetički hirurg operirao je muškarce i žene, stvarajući im često zdravstvene probleme. Prema riječima samih pacijenata, nakon intervencije dijelovi usana su otpali, na licu su ostali krateri, rane i modrice.

Naš sugrađanin, iako i sam medicinski radnik, nije na vrijeme prepoznao prevaru, ali je njene posljedice i te kako osjetio jer je takozvani hirurg radio intervenciju koju on zapravo nije želio.

“Te intervencije su same po sebi rizične, pogotovo ako se vraćaju masne naslage, što se inače ne radi. Može izazvati plućnu emboliju i smrt. Intervencija je poprilično koštala”, kaže jedan od pacijenata.

Nije radio sam, cijeli medicinski tim radio je s takozvanim ljekarom. Neizvjesno je jesu li to pravi ljekari i jesu li registrirane komore.

Prema riječima samih žrtava, koje su istraživale slučaj, ljekari koji su radili s njim imaju dozvole, ali nije poznato da li su i oni prevareni ili su svjesno bili dio tima koji je obmanjivao ljude.

“Račun sam dobio u vidu nekog indigo papira, ne znam ni kako to da nazovem. Ne želim ni da komentarišem koji antibiotik mi je bio prepisan, ja sam ga sam zamenio. Lijek sam uz njegov recept bez problema kupio u državnoj apoteci”, kaže pacijent.

Mnogobrojne prijave predate advokatici u Zagrebu

“Ne znam šta da ti kažem” – odgovor je koji su dobile i mnoge oštećene djevojke. Zanimljivo je da je inicijativa za borbu protiv nadrilekarstva u centru Beograda, pokrenuta u Hrvatskoj.

Mnogobrojne krivične prijave predate su poznatoj zagrebačkoj advokatici koja je pokrenula postupak protiv izvođenja neovlašćenih radnji i predala ga našem tužilaštvu. Te djevojke kažu da ono što im se dogodilo na Terazijama nikada neće zaboraviti.

“Nije prošlo ni mjesec dana od aplikacije silikona, poslata sam na hitnu operaciju zbog infekcije. Izabrala sam njega i istražila ga. Činio mi se, s obzirom na reklamu i poznate ličnosti koje su dolazile kod njega, stvarno uvjerljivo. Rekao mi je da je to rutinska operacija”, sjeća se Katarina Liovac, pacijentkinja iz Zagreba.

Sudeći po priči žrtava, čini se da nadrilekari imaju praksu u ordinacijama licenciranih klinika i prisustvuju hirurškim intervencijama na kojima se zapravo uče.

Ne zna se da li se sve događa po dogovoru sa diplomiranim specijalistima ili i ti specijalisti ne znaju sa kim imaju posla.

Registruju ordinacije kao kozmetičke salone da bi izbjegli inspekciju

Činjenica je da nikada ne provjeravamo licence ljekara kod kojih idemo, ali moramo svi biti oprezniji i kada postoji bilo kakva sumnja, moramo je otkloniti ili potvrditi u Ljekarskoj komori, na čijem sajtu se mogu naći imena svih registrovanih ljekara i ordinacija.

U ovom slučaju odgovor iz Komore je prilično jasan – ljekar sa ovim imenom i prezimenom ne postoji.

Treba obratiti pažnju i na godine onoga koji se predstavlja kao ljekar. Specijalizacija i praksa traju dugo, pa je izvesno da onaj ko vas operiše ne može imati 23 godine jer bi to značilo da je svoju specijalnost stekao već u osamnaestoj.

Lažnih ljekara sve je više. Mnogi će se pitati zašto inspekcija Ministarstva zdravlja ne može da ih kontroliše. To je zato što oni, po zakonu, mogu da provjeravaju samo ordinacije koje su registrovane.

Mnogi su pronašli baš tu rupu u zakonu i registrovali svoje prostorije kao kozmetičke salone, nad kojima inspekcija nema nikakvu kontrolu.

Da li je rješenje u izmeni zakona, u brzoj reakciji policije ili u nečem drugom? Na ovaj problem mogli bi dodatno da reaguju ljekari koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, jer svaku estetsku intervenciju i operaciju morali bi rade stručna i školovana lica. U suprotnom, posljedice su katastrofalne.

/.rts.rs/*