Višak povrća za kooperantsku čorbicu

Društvo Region

Iz italijanske fabrike u Rumi na srpsko tržište svakodnevno stiže više od sto hiljada svježih, opranih i upakovanih salata.

Ova marka uspješno posluje u Španjolskoj i Francuskoj. U Srbiji namjeravaju proširiti proizvodnju, saradnjom.

Srpska salata na italijanski način – kratko vrijeme od sjetve do branja, od pakovanja do police još kraće. Štedi se energija i voda, a od hemijskih preparata koriste se samo oni dozvoljeni u organskoj proizvodnji, prenosi RTS.

“Brzo stižu na branje, na primjer rukola između sjetve i branja nema mogućnosti za komercijalne preparate, ne stižemo, jer karenca je za većinu preko dvije nedelje”, objašnjava Mario Maho, rukovodilac primarne proizvodnje.

Sakupljena zelena salata, špinat ili rikola nisu lager roba. Predani zakonima ponude i potražnje, povrtari se često bore sa viškovima. Zato je još prošle godine Milan Katić ugovorio otkup špinata.

“Sama proizvodnja povrća prilično je neizvjesna, na ovaj način imate određenu sigurnost da uđete u proizvodnju, neko veći da vas vodi … Mislim da smo zajedno jači, to udruživanje je neophodno današnjim povrtarima”, rekao je Milan Katić iz Rume.

Plasman na globalno tržište

Dobar primjer saradnje malih i velikih daju italijanski kooperanti -porodična gazdinstva. Proizvedu i fabrici isporuče čak 80 posto povrća koje se dalje pakuje i pod istom kapom plasira na globalno tržište.

“Cilj naše grupe jeste da i ovdje u Srbiji izgradimo poljoprivredni model koji smo godinama uspješno stvarali u Evropi. Proizvođači koji su dio našeg lanca snabdjevanja dobijaju stalnu podršku naših agronoma koji im pomažu u primjeni prirodnih tehnika uzgoja, čime dobijamo kvalitetan i ekološki prihvatljiv proizvod”, ističe Domeniko Bataljolo, direktor firme “La Linea verde”.

Kvalitet, količina, kontinuitet – čuvenom “3 K” zakonu, velike trgovine danas dodaju i nemali spisak sertifikata koji je teško pratiti posebno, finansijski. Zato je kooperacija možda i četvrto “K” u sve izazovnijem poretku svetskej ekonomije.

“Mi smo napravili i nove linije prilagođene ljudima koji ne mogu uvijek u nabavku ili restoran. Od novembra smo uveli i čorbice”, kaže Irena Dani, rukovoditeljka komercijalnog sektora.

Kao što sjever i jug Italije dogovaraju proizvodnju da svježe povrće obezbede tokom cijele godine, tako bi fabrika u Rumi kooperante uskoro tražila u Nišu i Leskovcu, pa umjesto da višak paradajza ili krompira, kako inače biva, završi u problemu, mogao bi završiti u jednoj finoj kooperantskoj čorbici.

/b92.net/*