Najefikasniji načini za izbjegavanje uboda pčela, osa i stršljena

Znanost

Vaš vodič za ljeto bez uboda

  1. Justin Schmidt, biolog s jugozapadnog biološkog instituta, našao se na drvetu u Kostariki. Držeći se za granu koja se nesigurno pružala preko litice pokušavao da se približi gnijezdu crne ose koja je visila u granama drveta kako bi prikupio nekoliko primjeraka za istraživanje.

Bio je oprezan i došao je opremljen pčelinjim velom da spriječi leteće insekte da ga ubode po licu. Ali ose su bile odlučnije nego što je on bio pripremljen. Lebdjele su što su bliže mogle, a onda su, umjesto da ga bockaju, prsnuli otrov izravno u njegove oči.

Osjećaj pečenja i bol bili su trenutni. Ne mogavši vidjeti, Justin je vrisnuo za pomoć dok je klizio niz drvo s dvije noge omotane oko debla, a vreća osa visjela mu je na jednoj ruci.

Ubodi insekata – često izuzetno bolni – predstavljaju profesionalnu opasnost za autora Uboda divljine. Doživio je sve, od srazmjerno gorućeg bola papirne ose, do zaslepljujućeg električnog udara ose jastreba tarantula.
Sve ga je to naučilo koliko ubod može naštetiti, ali što je najvažnije, kako ih izbjeći. Ako u divljini naletite na ove insekte, Schmidtove lekcije mogu vam dobro doći – počevši od toga da nikada ne ometate osinje gnijezdo.

Devedeset do 100 ljudi godišnje umre od alergijskih reakcija koje su posljedica uboda pčela, stršljena i ose. Ovo je ujedno i najčešći potencijalno fatalan susret sa životinjama na otvorenom. Međutim, nisu svi insekti koji bodu jednaki. Stršljeni su vrsta ose koja je agresivnija od pčela i zadaje bolnije ubode. Da stvar bude gora, ose ne gube žalac nakon što vas ubodu, tako da to mogu učiniti više puta.
S druge strane, pčele će vas ubosti jednom i nakon toga su gotove.

No, bez obzira jeste li dobili jedan ubod ili više njih, ono što se događa u vašem tijelu kad vas napadne jedan od ovih insekata prilično je slično. Kroz ubod, pčele ili osu u vaš organizam ubacuju specifične toksine. Vaše tijelo gotovo instantno registrira na ovo trovanje. Bijele krvne stanice žure u pomoć i šalju histamine na mjesto ubrizgavanja, što uzrokuje oticanje. Vaš imunološki sustav počinje stvarati antitijela za borbu protiv strane tvari koja se nastavlja širiti i razgrađivati stanične stijenke na svom putu.

Ovo svakako nije ugodno, ali bez pretjerano osjetljive reakcije većina odraslih može podnijeti do 10 uboda po kilogramu tjelesne težine bez većih posljedica. Više od toga može uzrokovati ozbiljna oštećenja u organizmu, poput zatajenja bubrega.

Najlakši i najučinkovitiji način izbjegavanja uboda jest izbjegavanje gnijezda, kolonija i rojeva. Ako slučajno naletite na neku od ovih pojava, brzo i mirno se udaljite od nje. Također biste trebali ‘bježati’ u ravnoj liniji, jer će vas trčanje u cik-cak duže zadržati u zoni opasnosti.
Ako vas roj napadne, trčite što je brže moguće dalje od njega, po mogućnosti prema ljudima koji bi vam mogli pomoći. Brzim odlaskom iz neposredne blizine možete insektima dokazati da niste prijetnja pa imate više šanse da će vas pustiti na miru.

Međutim, ako imate posla s jednim ili dva insekta koji vam zuje oko glave, nemojte se odmah izbezumiti. Šanse su da pčela, osa ili stršljen samo istražuju kako bi procijenili prijetnju. Ako počnete zamahivati rukama ili nasilno trzati, počinjete im signalizirati da bi s vama mogli imati problema i da im predstavljate prijetnju. Ovo će ih zatim ohrabriti da vas ubodu.

Bolja je ideja skrivati se pred njihovim očima, odnosno zadržati dah i potpuno se umiriti. Budući da većina insekata dobiva informacije o okolini preko mirisa u zraku, kada zadržite dah 10, 30 ili čak 50 sekundi oni više neće prepoznati vašu prisutnost. To će vrlo vjerojatno rezultirati time da vas pčele i ose ostave u miru.

Važno je i kakvu odjeću birate kada planirate provesti vrijeme na otvorenom. Svjetlije nijanse učinit će vas manje vidljivima za insekte, dok će ih ljubičaste i plave posebno privlačiti. Suprotno očekivanjima, cvjetni uzorci neće ih previše uzbuditi jer oni obično nemaju ultraljubičaste tonove kao pravo cvijeće. Parfemi su isto uredu, dok god nemaju citrusne tonove koje pčele posebno vole. 

/Izvor: Popular Science-znano.st/Boba V./*