Bačeno s palube prije potonuća? Pismo 12-godišnjakinje s Titanika zbunilo stručnjake

Svijet Zanimljivosti

PORUKA u boci koja je, kako se čini, bačena s palube Titanica nekoliko sati prije nego što je brod potonuo na dno okeana zbunila je stručnjake.

Poruka je datirana na 13. april 1912. godine i potpisana je imenom 12-godišnje Mathilde Lefebvre, koja je bila putnica treće klase. “Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U New York bismo trebali stići za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebvre u Liévinu”, piše u poruci.

Nešto prije ponoći sledećeg dana “nepotopivi” brod udario je u santu leda i potonuo usmrtivši više od 1500 ljudi.

Mathilde, troje njezine braće i sestara te njihova majka Marie nikad više nisu viđeni, ali 105 godina kasnije poruka koju je, čini se, potpisala djevojčica pronađena je na kanadskoj plaži. “Boca bi mogla biti prvi artefakt Titanica pronađen na obali Sjeverne Amerike”, rekao je povjesničar Maxime Gohier za The Sun.

Autentično ili podvala?

Sada naučnici istražuju tajnoviti dokument u pokušaju da dokažu je li originalan ili samo dobro osmišljena podvala.

Nicolas Beaudry sa fakulteta Université du Québec à Rimouski smatra da bi se poruka svakako mogla smatrati autentičnom.

“Zamislite niz mogućnosti, sve su realne i sve su na svoj način autentične. Ovo je mogla napisati Mathilde na palubi Titanica ili je to ondje mogao napisati neko u njeno ime. Isto tako, to bi mogla biti podvala osmišljena odmah nakon tragedije ili nešto kasnije”, rekao je.

Beaudry i njegovi kolege trenutno pokušavaju otkriti porijeklo i starost pronađenih predmeta.

“Oznake kalupa i alata na boci i hemijski sastav stakla u skladu su s tehnologijama korištenima u izradi ove vrste boca početkom 20. vijeka. Čep od pluta i komad papira nabijeni u vrat boce dali su radiokarbonske datume koji se podudaraju s datumom na pismu. Nismo uspjeli datirati samo pismo jer je metoda kojom bismo to mogli napraviti destruktivna”, objasnio je.

“Dakle, još nismo uhvatili šaljivdžiju, ali to još uvijek ne isključuje nedavnu podvalu. Stari papir lako je pronaći, trganjem prazne stranice iz stare knjige, dok stare boce, pa čak i čepovi, nisu rijetke”, objasnili su stručnjaci.

Potom su analizirali bi li boca zaista uspjela doći do plaže u parku Hopewell Rocks u New Brunswicku, gdje je pronađena.

“Računalna simulacija pokazala je da bi većina plutajućih objekata lansiranih u sjeverni Atlantik 13. travnja 1912. slijedila Golfsku struju do evropskih obala”, kaže Beaudry. “No neke od njih mogle bi stići i do američkih obala”, naglasio je.

Rukopis u pismu samo produbljuje misterij.

On, naime, nije u skladu s onim što su francuski školarci učili u to doba, no postoji mogućnost da je neko drugi napisao poruku za djevojčicu. Inače, Mathilde je s obitelji na Titanicu putovala kako bi se susreli s ocem Frankom, koji je 1910. napustio francuski Liévin i odselio se u Iowu u potrazi za boljim životom.

Nakon potonuća Titanica, Franck Lefebvre obratio se Odboru za pomoć Crvenog krsta, ali vlasti su tad otkrile da se u SAD-u nalazi ilegalno te su on i djeca koja su ranije došla s njim u SAD deportirana natrag u Francusku.

/index.hr/