Zoran Mamić, bivši trener Zagrebačkog Dinama Proglašen bjeguncem: RASPISANA POTJERNICA

BiH Region

mmgradiska 12. maj. 2021.

Za Zoranom Mamićem Hrvatska policija izdala je potjernicu nakon što je on i službeno proglašen bjeguncem.
Njegovi podaci mogli bi uskoro osvanuti i na evropskom uhidbenom nalogu. Zoran Mamić je pravomoćno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora.

Na stranicama policije navode se podaci o kaznenom djelu.

Počinjena kaznena djela:

Zlouporaba položaja i ovlaštenja, Davanje mita, Zlouporaba povjerenja u privrednom poslovanju

Nalog za potjernicu izdao: Županijski sud u Zagrebu.

“U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku stanicu ili nazovete na broj 192. Takođe, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: policija@mup.hr”, poziva policija.

Pobjegao u BiH

Podsjetimo, Zoran Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravosnažne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je sredinom marta Zdravku Mamiću pravosnažno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Inače, Zdravko Mamić danas bi pred Kantonalnim tužilašstvu u Livnu u BiH trebao biti ispitan o navodima koje je iznosio u medijima, kao i audiosnimkama koje je poslao USKOK-u u septembru.

Mamića će navjerovatnije ispitati kantonalni tužilac, a postupku će prisustvovati i zamjenica direktora USKOK-a, koja će sve pratiti i nadzirati, kako procedura i nalaže kad se traži pravna pomoć druge države.

/blportal/