Pronađeno obezglavljeno tijelo imućnog Iranca: ‘Ubila ga je porodica nakon što su saznali da je gay‘

Svijet

Ubice su nazvale Fazelijevu majku i rekle joj gdje može pronaći obezglavljeno tijelo svog sina jedinca

Ali Fazeli Monfared, 20-godišnjak iz Irana, ubijen je prilikom ‘ubistva iz časti’ koje su počinili njegovi rođaci nakon što su saznali da je homoseksualac, izvijestile su LGBTQ grupe u Iranu i Turskoj.

Mladić kojeg su pordica i prijatelji zvali nadimkom Alireza, podnio je zahtjev za izuzećem od obveznog služenja vojnog roka, a plan mu je bio otići iz države i preseliti se u Tursku kako bi živio sa svojom bliskom prijateljicom, Aghilom Bayat, izvijestili su iz LGBTQ mreže 6Rang.

Iako je homoseksualno ponašanje kriminalno djelo u Iranu, vojni zakon dopušta homoseksualcima i transrodnim osobama izuzeće iz služenja vojnog roka jer su ‘mentalno bolesni’.

Fazeli Monfared primio je na svoju mail adresu potvrdu o izuzeću, no za to je doznao jedan član njegove porodice i tako otkrio da je Fazeli homoseksualac.

Organizacija je izvijestila kako je rođak prethodno njegovom ocu kazao kako ‘mladić sramoti pordicu zbog načina odijevanja’, a porodica mu je i prije prijetila smaknućem.

Nakon što su potvrdili svoje sumnje, grupa rođaka odvela je Fazelija u selo kraj Ahvaza 4. maja i ubila ga, kazala je Shadi Amin, izvršna direktorica 6Ranga za NBC News. 

  • Uz pomoć njegove priče želimo Vladi Irana reći da maknu taj odlomak iz zakona o izuzimanju od služenja vojnog roka upravo radi ‘potvrda o izuzeću’.

Aghil Bayat kazala je za 6Rang kako su ubice nazvali Fazelijevu majku i rekli joj gdje može naći obezglavljeno tijelo svog sina jedinca.

Policija je izvijestila kako je troje muškaraca uhapšeno, no Bayat tvrdi kako su to rekli samo da smire Fazelijevu majku.

Ipak, Shadi Amin uvjerena je kako će doći do hapšenja jer ‘Fazeli Monfared dolazi iz imućne porodice, a njegov otac je jako ljut zbog smrti svog sina’.

Iako je Iran kriminalizirao homoseksualni čin, nije ilegalno biti homoseksualac, navodi Amin.

Iran je jedna od 11 zemalja gdje je istospolni seks kažnjiv smrću, te jedna od 70 država gdje je homoseksualni čin kriminalno djelo.

Iranska vlada kažnjava seks s osobom istog spola kaznom od 31 do 100 udaraca bičem pa sve do smrtne kazne.

Amin ističe kako bi druge države trebale pritisnuti Iran da makne smrtnu kaznu jer je to u suprotnom ‘dopuštenje’ porodicama da povrijede svoju djecu.

/jutarnji.hr/*