Ovo je rodno mjesto Svetog Vasilija Ostroškog

Društvo Zanimljivosti

Na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar nalazi se selo u kojem je rođen Stojan Jovanović, svjetovno Sveti Vasilije Ostroški. Rođen je 28. decembra 1610. godine od oca Petra i majke Anastasije.

Ovo mjesto danas ima svega 11 stanovnika i veliki broj kamenih kuća smještenih u vrletima Popovog polja nadomak Trebinja. Posljednjih nekoliko godina ovo mjesto nosi epitet hercegovačka „svetom zemljom“.

Ko je bio Sveti Vasilije Ostroški?

Stojan (Sveti Vasilije) je kršten u Crkvi Svetog Nikole u blizini rodne kuće i odrastao uz bogobojažljive i smerne roditelje koji su prije svega bili dobri ljudi. Osim njega nisu imali druge djece, i Stojan im je bio najveće blago.

U ta teška vremena bijede i siromaštva Stojan je bio svjedok majčinih dobročinstava prema bližnjima, i siromašnima. Predanje kaže da je Stojan bio veoma pobožan i da je svakodnevno posjećivao crkvu i živeo uz molitvu.

Kažu da nikada nije učestvovao u narodnim veseljima, niti se hvatao u kolo kraj crkve. Iz straha da im sina jedinca ne odvedu Turci u janjičare roditelji Petar i Ana dali su Stojana u manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali. Stojan Jovanović je tako kao dječak, od skoro 11 godina, postao manastirski đak.

Poslije nekoliko godina provedenih u Zavali, Stojan je nastavio iskušenički život u manastiru Tvrdoš. Stojan Jovanović zamonašio se i dobio ime Vasilije između 1630. i 1635. godine, što znači da je tada imao oko 25 godina. Sveti Vasilije je iz Tvrdoša i prigradskog manastira kod Onogošta prešao u manastir Ostrog u Crnoj Gori. Duboko prožet duhom i tradicijama pravoslavnog monaštva, služio je Bogu i narodu.

U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, na temeljima oronule kuće Jovanovića, podignut je hram Svetom Vasiliju Ostroškom. Nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja. Na lijevoj strani puta je Hram Svetog Nikolaja u kome je svetitelj kršten.

crkva svetog vasilija ostroskog u selu mrkonjici
Hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom – Foto: Tanjug / Novosti

Pored se nalazi groblje na kom počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija. Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja selo Mrkonjići pohodi veliki broj vjernika, koji dolaze da se pomole svecu.

/putevimapravoslavlja.info/*