Nova Topola: Zet i punica nenadmašni u uzgoju limuna

Društvo Gradiška

Slavko Vranić, poljoprivredni tehničar iz Nove Topole sa dugogodišnjim iskustvom u Zemljoradničkoj zadruzi Gradiška, važio je za šampiona u proizvodnji krompira, kukuruza i raznog povrća. Zbog nestabilnog tržišta kome je isporučivao i po 100 tona krompira, Slavko se sve više opredjeljuje za alternativnu proizvodnju u plastenicima, pa čak i za uzgoj južnog voća.

Uzgojio je limun, koji je već dospio za berbu.

„Prije desetak godina sam ga posijao iz sjemenke, i uspješno sam ga ukalemio. Preko zime limun držim u zatvorenom, ali osunčanom mjestu, kad prođu opasnosti od mrazeva iznosimo ga vani, i to na južnu stranu. Znam do tančina šta biljci treba i tako postupam. Od velike koristi mi je i punica Vida. Udružili smo se, punica meni daje savjete, a ja njoj limuna za osvježenje, čaj i kolače”, rekao je
Vranić.

Vranićeva supruga Zorana, na drugoj strani, važi za šampionku u uzgoju rasade povrća. Ove godine proizvela je rasadnice brokolija, kelja, karfiola i ostalih kupusnjača.

U plastenicima proizvode rano povrće i na taj način dolaze do prihoda.

„Moja kćerka Zorana i zet Slavko su zaista pravi domaćini. Što je najvažnije nisu sebični, pa i ja i ostala rodbina od njihovog rada imamo dosta koristi“, rekla je Vranićeva punica Vida Šukalo, inače mještanka obližnje Stare Topole.

Osim južnog voća Vranić kalemi i uspješno uzgaja i autohtono domaće voće, pretežno jabuke, kruške i dunje. Upravo zbog kalemarskih sposobnosti i činjenice da ima laku ruku i da mu se sve prima, često kalemi i po komšiluku, pa čak i u susjednim selima. Priznaje da se radije odaziva na kalemljenje i ima mirniju ruku na ženski poziv.

/B. Grgić/mojabanjaluka.info/*