“NEĆEMO UČESTVOVATI U PREDSTAVAMA” Iz SPS poručuju da su zaključci NSRS obavezujući

Društvo Republika Srpska

Stav SPS jeste da nema nikakve rasprave i dijaloga o statusu Republike Srpske, ni sa predstavnicima FBiH, ni sa bilo kojim drugim predstavnicima.

Poručili su ovo danas iz SPS i dodali da jedina adresa i jedina koja ima kredibilitet za takvu vrstu rasprave je Narodna skupština Republike Srpske, koja je u više navrata jasno iskazala složan stav i donijela zaključke koji služe kao mehanizam zaštite interesa Republike Srpske.

– Za stavljanje statusa Republike Srpske na bilo kakav pregovarački sto, niko nema ni ovlaštenja ni kredibilitet. Status Republike Srpske je neupitan i danas niko ne može da osporava Dejton za koji garantuje i naša matica Srbija i zemlje okruženja i najveće svjetske sile. Potezanjem tih tema, sami dovodimo u pitanje naš status – ističu u SPS.

Podsjećaju da postoje stavovi i odluke NSRS kojih se svi moraju pridržavati. U SPS ističu da je vrijeme da se vlast pozabavi privredom, demografskom politikom, uvođenjem reda u javni sektor, a pogotovo uvođenjem reda, transparentnosti i domaćinskog poslovanja prilikom trošenja novca građana Srpske i njihovog zaduživanja.

– To su prioriteti i bilo bi neophodno za svaku od ovih tema održati posebnu sjednicu NSRS. FBiH ne upravlja našim zdravstvom ili našim šumama, nije zadužena za podršku privredi tokom i nakon pandemije i nije odgovorna za našu demografsku politiku. Najbolje bi bilo da svi narodni poslanici i članovi Vlade prošetaju gradom i pitaju ljude šta misle o njihovim „velikim temama“, referendumima, razdruživanjima i sličnim inicijativama koje po svim dosadašnjim iskustvima, ne dožive ni početak realizacije i uglavnom služe u dnevnopolitičke svrhe – navode u SPS.

Ističu da je odlukama NSRS kreiran mehanizam zaštite interesa Srpske, ali je neophodno da te iste odluke poštuju svi izabrani predstavnici građana Srpske.

– Po pitanju mehanizma zaštite interesa Srpske već smo više puta postigli saglasnost izabranih predstavnika građana u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i te usvojene stavove smatramo obavezom. Očekujemo i od ostalih poslanika, članova Vlade i izabranih predstavnika u organima BiH da stavove i zaključke NSRS smatraju obavezom. Onda nećemo dolaziti u situaciju da o trošku građana organizujemo sjednice na kojima ćemo ponavljati nešto što je svima jasno i što smo već usvojili kao zaključke – poručuju iz SPS.

/srpskainfo.com/*