Nakon sastanka sa zvaničnicima MUZIČARI optimistični: Očekuju svirke na otvorenom

Kultura Muzika Republika Srpska

Nadamo se da će nam u toku ovog mjeseca biti ublažena zabrana izvođenja muzike uživo i dozvoljeno da sviramo na otvorenom, uz poštovanje strogog protokola i higijensko-epidemioloških mjera.

Poručili su predstavnici Udruženja estradnih izvođača i stvaralaca “Muzička scena”, nakon razgovora sa predstavnicima nadležnih ministarstava i Instituta za javno zdravstvo RS o svom statusu.

Muzičarima je već šest mjeseci zabranjen rad, zbog čega su se oni nebrojenim dopisima obraćali nadležnima, tražeći sastanak na kojem bi zajedno pronašli način za izvođenje muzike uživo.

– Mi smo još davno izradili prijedlog mjera o ponašanju muzičkih izvođača prilikom izvođenja muzike uživo, po uzoru na neke druge djelatnosti, a kako bi se i nama pružio neki model po kojem bismo mogli da radimo. To uputstvo je generalno ocijenjeno kao prihvatljivo, uz male korekcije koje će se morati napraviti u skladu sa higijensko- epidemiološkm merama i trenutnom epidemološkom situacijom – precizirao je za Srpskainfo predsjednik Udruženja Aleksandar Kukić.

Podsjeća da su se sa dolaskom ljepšeg vremena, rada bašti i terasa kafića, stvorili preduslovi za njihov rad jer je rizik od prenošenja infekcija u takvim uslovima daleko manji nego u zatvorenom prostoru.

Očekuje da će tokom ovog mjeseca muzičarima biti dozvoljeno izvođenje muzike uživo, mada i dalje u ograničenom obimu i prije svega na otvorenom.

– Nije idealno, jer smo i dalje ograničeni za rad unutra, što automatski eliminiše mogućnost da se razmišlja o otvaranju većih objekata, kao što su svečani saloni. Ali, gledamo na to sa pozitivne strane i moramo biti zadovoljni jer je opet bolje od stanja u kojem smo sad, gdje apsolutno nemamo mogućnost da radimo – zaključuje Kukić.

Dok su muzičari optimistični kako će uskoro zasvirati pred gostima, u Institutu za javno zdravstvo RS i dalje su rezervisani.

Direktor Instituta Branislav Zeljković nije želio da daje mnogo informacija, ističući da je sastanak održan kako bi se čuli zahtjevi muzičara.

O ukidanju zabrane rada, još je, kaže, rano govoriti.

–  Razmatramo još tu temu o kojoj će biti riječi i na Stručno – oprativnom timu RS. Sa muzičarima usaglašavamo preporuke kojih će se morati pridržavati, u onom trenutku kada im bude dozvoljen rad- precizirao je Zeljković.

/srpskainfo/