Ugostitelji u velikom problemu: Napustilo nas je više od 11.000 konobara

Region

Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo.

Više od 11.000 konobara u Hrvatskoj napustilo je posao zbog pandemije i lockdowna. Neki su otišli u građevinu, neki u inostranstvo, a neki su potražili treće poslove.

To će biti ogroman problem uoči ovogodišnje turističke sezone. Prema riječima Vedrana Jakominića, člana Odbora za ugostiteljstvo Udruge Glas poduzetnika i vlasnika King’s Caffea, u sektoru je prije pandemije radilo oko 40.000 ljudi.

“Taj broj je trenutno na 50 posto. Bez posla je ostalo mnogo konobara, kuhara, pomoćnih radnika. Tačan broj imat ćemo na jesen. Postoji ogroman broj zombie firmi koje egzistiraju kako bi radnicima osigurale državne naknade.

Ako sezona i kraj godine budu vrlo produktivni, očekujem da će na nogama ostati otprilike 60 posto trenutno aktivnih ugostiteljskih objekata. U suprotnom, neće ostati niko”, upozorava Jakominić.

Slično kažu i u Nacionalnom udruženju ugostitelja. Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo.

Prema podacima tog uduženja, trenutno se uoči sezone traži oko 5000 konobara, a otišlo ih je više od 11.000, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.

/poslovni.hr/