POSKUPLJENJE LIJEKOVA: Mast Chloramphenicol više od 10 KM, bila je tri puta jeftinija

BiH Društvo

Redakciji portala BUKA javljaju se čitatelji koji su iznenađeni činjenicom da mast Chloramphenicol u apotekama košta nešto više od 10 KM. Riječ je o masti koja je ne tako davno bila oko 3 KM.

“Ove masti nije bilo zadnjih 2-3 mjeseca a zadnja cijena joj je bila 3 KM i nešto da bi se sad pojavila po cijeni od 10 KM i nešto. Provjerio sam u Srbiji i košta 165 dinara, 2.75 KM. Zanima me zašto je ova mast toliko poskupila u tako kratkom vremenu”, pita se ovaj čitatelj.

Druga čitateljka je rekla da je našla članak iz 2016. godine kada je Hloramfenikol Krka bio 9.60 KM, a Galenika 1.30.

“S tim što je bila nestašica, pa narod ljut što je morao kupovati Krkin. Kako dođosmo do 10.60 KM”, pita se ona.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kažu nam da su maksimalne veleprodajne cijene za sve lijekove izuzev za onih sa režimom izdavanja “Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta” u  skladu sa Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

“Prema izračunu koji je urađen u skladu sa naprijed pomenutim Pravilnikom, maksimalna veleprodajna cijena hloramfenikol masti za oči jačine 10 mg/1 g, veličina pakovanja 5 g je 7,55 KM. To je cijena bez PDV-a i maloprodajne marže. U skladu sa Pravilnikom, za izračun maksimalne veleprodajne cijene lijeka uzima se prosječna cijena lijekova u 3 referentne zemlje (Srbija, Hrvatska, Slovenija), a ukoliko lijek nije registrovan onada se u obzir uzimaju cijene lijekova u rezervnim zemljama (Bugarska i Italija)”, kažu za BUKU iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodaju da proizvođač ima pravo prometovati lijek po veleprodajnoj cijeni koja je od nula do maksimalne veleprodajne.

“U konkretnom slučaju, proizvođač je ranije prometovao lijek po cijeni koja je bila daleko ispod maksimalne veleprodajne cijene”, ističu.

Iz Inspektorata RS nam kažu da je Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe određena marža koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena određenih proizvoda. U skladu sa navedenom Uredbom marža se obračunava na nabavnu cijenu, a za lijekove u maloprodaji ona iznosi 20%.

“Nabavna cijena obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su takođe definisani ovom Uredbom (kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja i slično). Konačni iznos maloprodajne cijene u pravilu zavisi od iznosa nabavne cijene, na koju se obračunava propisani procenat marže, te ukoliko dođe do rasta nabavne cijene i konačna maloprodajna cijena će biti veće”, kažu za BUKU iz Inspektorata RS.

Dodaju da se potrošači nisu obraćali ovom organu povodom povećanja cijene masti Chloramphenicol.

“S obzirom na veliki broj apoteka pozivamo ih da nam dostave informacije o kojim konkretno apotekama u Republici Srpskoj je riječ, kako bismo mogli u što kraćem roku provjeriti da li je došlo do neosnovanog povećanja cijena. Takođe, nadležna tržišna inspekcija će u redovnim kontrolama apoteka provjeriti da li su cijene formirane u skladu sa zakonom”, ističu.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH rekli su nam da su u protekloj 2020 i početkom 2021. zaprimili  dvije žalbe, od ukupno 1000 predmeta, koji se odnose na povećanje cijena lijekova.

“Sa aspekta Institucije povećanja cijena bilo kakve vrste proizvoda i usluga nikad nisu dobrodošla.  Uzevši u obzir životni standard potrošača, makroekonomske pokazatelje koji zadnji 20-ak godina ne pokazuju značajni rast osobnih primanja uz tihi ali kontinuirani rast cijena svih životnih troškova”, rekli su za BUKU iz ove Institucije.

Iz Fonda zdravstvenog osigurana RS rekli su nam da su cijene lijekova u nadležnosti Agencije za lijekove BiH.

“Fond jedino za lijekove koji su na Listi lijekova koji se izdaju na recept određuje referentnu cijenu, odnosno najnižu od već formiranih cijena lijekova na tržištu”, rekli su iz ovog Fonda.

Iz Farmaceutske komore RS potvrdili su nam da je hloramfenikol mast proizvođača “Galenika” trostruko skuplja.

“Razlog tome je povećana veleprodajna cijena u istom odnosu, sadašnja cijena u apotekama iznosi 10,60 KM za razliku od ranije 3,85 KM. Lično smatramo da nije bilo razloga za povećanje, posebno ne u tolikoj mjeri, ali tačne razloge poskupljenja morate potražiti od proizvođača budući da Agencija za lijekove BiH reguliše pitanja tržišta putem maksimalno dozvoljenih veleprodajnih cijena u BiH. Inače, pomenuti preparat je duže vrijeme bio deficitaran na našem tržištu, a paralele, lijek istog sastava a drugog proizvođača, kod nas trenutno nisu zastupljene”, rekli su za BUKU iz Farmaceutske komore RS.

Podsjetimo da je Hloramfenikol antibiotik širokog spektra za lečenje bakterijskog konjunktivitisa uzrokovanog osetljivim mikroorganizmima.

/6yka.com/*