Kip Nikole Tesle nakon skoro 30 godina vraćen u Gospić, uništen je u miniranju

Region

MONUMENTALNA brončana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, ponovno je postavljena u Gospiću na novome Trgu Nikole Tesle, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je utorak na prigodnoj svečanosti kako je to prilika da se još jedanput poklonimo velikome Tesli.

Još 2006. godine ministar kulture Božo Biškupić osigurao je novac za kalup pa se u Ljevaonici umjetnina odlio spomenik Nikoli Tesli, koji je danas ponovno postavljen u Gospiću kako bi zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog podrijetla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i cijelom svijetu.

“Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i, uz intervencije umjetnika i znanstvenika, poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio cijeli svijet”, rekla je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dodajući da vjeruje da će Tesla biti podsjetnik mladima da treba vjerovati u znanje, u svoje snove i uvijek raditi za opće dobro.

Skulptura je uništena u miniranju 1992., tek sad je Tesla vraćen u Gospić

Skulptura je vraćena u Gospić nakon gotovo trideset godina, a novi je odljev zamijenio stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem u februaru 1992.

Počinitelj, koji je do danas ostao nepoznat, minirao ga je 16. februara 1992. Spomenik je, inače, na trgu stajao od 1981.

Skulptura je odljev sačinjen u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Naime, ista je skulptura postavljena na američkim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gipsani model Frane Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronci bio je toliko uništen da je bilo bolje otići u Beograd i skinuti otisak. Međutim, kako se svaka skulptura može izliti u nekoliko primjeraka, ovo je, rekla je Obuljen Koržinek, “apsolutno reprezentativni spomenik”.

Spomenik je visok 3.1 metar, s postoljem više od četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslina rodnog mjesta i Memorijalnog centra, koji je donedavno imao 42.000 posjeta na godinu. Budući da je sada 65.000 posjetitelja na godinu, gradonačelnik Karlo Starčević najavio je proširenje kapaciteta i više izloženih izuma, tako da će Memorijalni centar moći primiti i do 250.000 posjetitelja.

Videovezom su se javili i o Tesli govorili poduzetnik Nenad Bakić, profesor Marin Soljačić, poduzetnik Mate Rimac, Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, poduzetnik Matija Kopić te Ana Marija Šolaja iz Memorijalnog centra, a svečani program pripremio je redatelj Krešimir Dolenčić.

Na svečanost je nepozvan došao župan Darko Milinović.

Uoči početka programa ministrici Obuljen Koržinek i gradonačelniku Starčeviću prišao je župan Darko Milinović i rekao da je došao nepozvan, ali da je došao pozdraviti ministricu jer je on kao župan tu institucija. Gradonačelnika je prekorio što nije pozvao hrvatske branitelje, koji su osudili rušenje spomenika 1992., ali, dodao je, to je razumljivo, jer je Starčević 1991. godine bio u Munchenu.

Poslije je u izjavi novinarima parafrazirao Nikolu Teslu i rekao da mu nije žao što su njemu i ranijem gradonačelniku ukrali ideju o mjestu za postavljanje spomenika, nego mu je žao što nemaju svoje ideje, a on je kao građanin osjećao potrebu da danas bude na svečanosti.

/index.hr/*