Insekt kao ‘nova hrana’ odobren u EU: Može se koristiti za burgere, shakeove i kekse

Zanimljivosti
Države članice EU-a postigle su dogovor da larve brašnara mogu biti označene kao “inovativna hrana” koja je sigurna za jelo, objavila je u utorak Evropska komisija.

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim larvama.

“Korištenje insekata za alternativni izvor proteina nije novo i redovno se jedu u mnogim dijelovima svijeta”, rečeno je iz Komisije.

Veliki žuti brašnar moraće se jasno označavati kao takav kada bude korišten u prehrambenim proizvodima, naročito kako bi se upozorilo ljude koji bi mogli biti alergični.

Insekti mogu biti korišteni za burgere, proteinske šejkove i kekse. Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korištenjem insekata za “novu hranu” u EU i razmotriće ih Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Odluka o velikom žutom brašnaru biće formalno usvojena u sedmicama koji dolaze, navodi Komisija, prenosi Hina.

Ističući da je ovo prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da je u nekim državama članicama već bilo moguće konzumirati insekte. Ali to je bilo prije revizije evropske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da cijeli insekti moraju biti odobreni za korištenje kao hrana.

Naučnici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar jako nutritivno vrijedan, s puno proteina i zdravih masti. Larve mogu biti brzo uzgojene u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni skrob i krompirovo brašno. Već se odavno mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije.

/bl-portal.com/*