Pazite se krpelja i ako vas ujede kod doktora obavezno ponesite ovo

Zdravlje

Zbog oblačnog i kišovitog vremena Zavod za biocide i medicinsku ekologiju još nema precizne podatke o brojnosti i zaraženosti krpelja.

Ipak, stručnjaci ove ustanove savjetuju oprez, naročito pred predstojeće praznike kada će mnogi otići u prirodu, jer krpelji su se već definitivno razmileli, samo je potrebno da se utvrdi gdje ih ima najviše.

“Podsjećamo da je prošle godine u ovo vrijeme na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa utvrđeno da je 10 do 50 odsto krpelja bilo zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest”, kažu u ovom beogradskom zavodu.

“Zato je oprez neophodan, posebno ako se kosi trava i duže boravi u prirodi.”

U Zavodu za biocide navode da do 48 sati od ujeda, nema opasnosti da krpelj prenese bakteriju koja izaziva lajmsku bolest, ali da bi trebalo da se izvadi što prije, a najbolje je da se to učini u zdravstvenoj ustanovi.

I ove, kao i prošle godine u Zavodu za biocide radi će ispitivanje za građanstvo. Neophodno je da se donese krpelj koji je ujeo, živ ili mrtav i poslije par sati dobija se rezultat.

U slučaju virusnog meningoencefalitisa, simptomi se javljaju sedam do 14 dana nakon uboda, a maksimalno nakon 30. Bolest obično počinje simptomima koji liče na grip kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima. Kod djece se može javiti proliv i povraćanje.

Prenose i viruse!

Osim Lajmske bolesti, koju uzrokuje bakterija, krpelji mogu da prenesu i brojne viruse, od kojih neki napadaju mozak.

/banjaluka.com/*