Ovo je žena koja ima USNE VRELE VIŠNJE: Balkan pjeva ovu Džonijevu pjesmu, a rijetko ko zna kome je posvećena (FOTO)

Kultura Muzika

Džoni je odavno pobjegao sa Balkana, ali Balkan ne može da ga zaboravi. Njegove pjesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pjesme? Evo kako one danas žive.

Pjesma “Usne vrele višnje” upisala se u istoriju ljubavnih pjesama Balkana, iako govori o izdaji, a ova pesma sigurno je jedna od najpoznatijih koje je stvorio Branimir Džoni Štulić.

A da li ste se nekada zapitali ko je žena kojoj je pjesma posvećena?

Djevojka iz Hrvaca o kojoj je pjevao Džoni ali i cijela Jugoslavija je Snježana Banović, koja je u vezu sa Džonijem ušla kada je imala svega 18 godina. Džoni je u tom trenutku imao 28 i sigurno nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspjeli da spriječe snažnu vezu između njih dvoje.

Snježana je od Džonija dobila još pjesama, poput “Volim te kad pričaš”, “Život običnog tempa” a u njenu čast preradio je i veliki Elvisov hit “Jesi li sama večeras?”.

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par jer te 1983. godine, kada se Džoni pakovao i planirao put u Holandiju, prvobitni plan je bio da i ona ide sa njim. Čak ju je, kako pišu mediji, i Džonijeva majka molila da se ukrca sa njim na taj avion jer će on propasti sam u Holandiji.

Međutim, Snježana je u jednom trenutku, kako kaže, videla sebe kao djevojku od 21 godinu koja u Holandiji radi kao konobarica, shvatila da joj je taj scenario neprihvatljiv i odustala od cijele priče. Danas je ona pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Još jedna Džonijeva ljubav bila je Branka Bakarić, kćerka političara Vladimira Bakarića, koja je jednom prilikom objasnila i kako je nastala čuvena pjesma “Odlazak u noć”.

– Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s zabave organizovala neki izlet i tamo sam se ja približila Džoniju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gdje je bilo okretanje autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku. I onda bismo otišli u noć – ispričala je Branka, koja danas živi u Kanadi.

Međutim, veza sa Brankom nije dugo opstala jer Džoni ju je prevario sa ženom kojoj je posvetio možda i najveću svoju ljubavnu pjesmu – “Graciju”.

Ime te žene glasilo je baš tako – Gracija Pedić, a upoznao ju je prilikom ljetovanja na ostrvu Silba.

Ubrzo nakon susreta s fatalnom Gracijom, Štulić je ostavio tadašnju djevojku Branku Bakarić i Graciji posvetio jednu od svojih najvećih pjesama.

– Sjećam se tog ljetovanja na Silbi, a sjećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo da svira jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dvije pjesme koje su se kasnije našle na albumu “Sunčana strana ulice” – rekao je scenograf Dalibor Laginja u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji”, prenosi Blic Žena.

Branka se i danas sjeća Gracije koja joj se umiješala u vezu.

– U ljeto 1979. otišao je na more i kad se vratio, rekao mi je da se ne ljutim, ali da je na Silbi upoznao drugu djevojku. To je bila Gracija – rekla je Branka svojevremeno.

A na istom tom letovanju na Silbi, koja je okupljala mlade ljude sa čitavog Balkana, upoznao je i jednu Suzi iz Austrije. Ovdje, ipak, nije bilo govora o nekoj posebnoj ljubavi i biće da mu je više poslužila kao referenca na tada čuvenu pjesmu “Susie Q”.

Danas je kraj njega Jozefina Frudmajer, jedna od sekretarica gradskog doktora u Utrehtu, a u braku su od 1989. godine. Žive mirnim, povučenim životom u Hojtenu u Holandiji, a Jozefina čuva mir svog supruga. Ako je neku pjesmu i dobila na poklon, za nju teško da ćemo znati jer Džoni više ne dijeli svoju muziku sa svijetom.

/srpskainfo.com/*