NAKON SRAMOTNOG SKANDIRANJA “UBIJ SRBINA” U BOROVU: Uhapšeno 14 osoba…

Region

Tokom incidenta u Borovu grupa od 20-ak mlađih muškaraca je urlala i “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati”

Hrvtaska policija je zbog jučerašnjeg incidenta u Borovu kada je grupa od 20-ak mlađih muškaraca urlala “Ubij Srbina” i “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati” privela 14 osoba. 

Nad njima provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili krivično djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Juče policija nije spominjala kazneno djelo za poticanje na mržnju, nego su govorili o prekršaju, a  glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije jučer potvrdio da je Borovom uz poruke o ubijanju i klanju Srba marširalo 20-ak ljudi.

Dio onih koji su sudjelovali u incidentu, a neslužbeno se radi o Bad Blue Boysima, došao je iz Zagreba i drugih županija, te da je dio izgrednika pobjegao policiji, no naknadno su iz policije poručili da su utvrdili identitete svih iz grupe. Policajci su s postupanjem čekali, a načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović je rekao da je policija reagirala tek kad su ga vidjeli da snima. 

Policija mu je odgovorila da su “procijenili koji je najpovoljniji trenutak” za intevenciju. “Tokom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe”, poručili su.

Iz policije su se oglasili službenim saopštenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz narušavanje javnog reda i mira jučer u Borovu, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske tokom jučerašnjeg dana priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu.

U suradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija”, navela je PU vukovarsko-srijemska u saopštenju. 

/index/