Koja se količina crvenog mesa preporučuje da bismo bili zdravi?

Zdravlje

Pitanje koliko je crveno meso zdravo za naše tijelo stalno je aktualno, a odgovori se često razlikuju od stručnjaka do stručnjaka.

Iako ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih hranjivih sastojaka, crveno meso je povezano i sa bolestima srca i krvnih žila, kao i rakom debelog crijeva.

Ono što je važno da znamo je šta se tačno smatra crvenim mesom. Prema NHS, to je svako meso koje je prije pripreme crveno: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, teletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se živinsko meso, poput piletine, ćuretine i guščetine, kao i meso drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u bijelo meso.

Prerađeno meso, poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama, uključujući i one od piletine i ćuretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa takođe se često spominje kao nezdravo.

Da li je crveno meso zaista nezdravo?

„Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu ishranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina“, kaže nutricionistica dr Džesika Bartlet za Metro.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za izgradnju i „popravku“ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijem nivou tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti iz ishrane.

“Međutim, postoje i druge namirnice koje sadrže proteine, poput tofua, jaja ili slanutka”, objašnjava ona, pa bi se u tom slučaju meso moglo zamijeniti ovom hranom.

“Preporučljivo je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso zbog proteina, minerala i vitamina, poput željeza, cinka i vitamina B”, dodaje Bartlett, iako su istraživanja njegov visok unos povezala s povišenim nivoima holesterola i većim rizikom od srčanih bolesti i rak crijeva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih prouzrokuju prirodne hemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može da bude štetno.

Koliko crvenog mesa možemo da jedemo nedeljno?

Svjetski fond za istraživanje karcinoma (WCRF) odraslim osobama savjetuje veoma malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuvanog crvenog mesa nedeljno, dok britanske smjernice ukazuju na to da je dnevni unos maksimalno 70 grama.

Nutricionisti se zbog toga slažu da se crveno meso maksimalno zamijeni biljnim opcijama, zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od bolesti.

/rs.n1info.com/*