SPS: Radnicima u Srpskoj nije do čestitanja

Društvo Republika Srpska

Radnicima u Republici Srpskoj danas nisu potrebne čestitke za Praznik rada od strane institucija i funkcionera.

Po svim parametrima, borba za dostojanstvo i prava radnika u Republici Srpskoj tek predstoji, a umjesto čestitki, radnici bi radije da dobiju funkcionalne institucije koje bi provodile zakone koji štite prava radnika –  navodi se u saopštenju Socijalističke partije Srpske (SPS) povodom međunarodnog praznika rada 1. maja.

Prava i dostojanstvo radnika garantovana su ustavom i zakonima Republike Srpske a oni koji nisu u stanju uspostaviti funkcionalan sistem i voditi institucije koje će provoditi zakone, bar mogu da se suzdrže od čestitanja. Republika Srpska je zajedno sa BiH indeksirana kao zona sistemskih narušavanja prava radnika, a šire posljedice pandemije nas tek očekuju.

Od vlasti i institucija se očekivalo da se odreknu djelića luksuza ili da nas ne zadužuju, kako bi kupili socijalni mir po kamati od 4.75%. Umjesto smanjenja poreza i doprinosa u realnom sektoru, povećanja plata i oživljavanja privrede i tržišta rada, radnici su i ovog prvog maja dobili prazne fraze i prepisane čestitke, a posebnu pažnju u svemu ovom zaslužuje Sindikat, koji umjesto borbe za položaj i prava radnika služi kao portparol vlasti u zemlji u kojoj je položaj radnika na izuzetno niskom nivou.

Zato umjesto čestitki, nastavljamo borbu za depolitizaciju institucija za uspostavljanje sistema u kojem funkcionišu i sudska i izvršna i zakonodavna vlast i za Republiku Srpsku koja štiti i unaprijeđuje prava i položaj radnika – navodi se u saopštenju SPS.

/srpskainfo/