Otkrivena prva trudna egipatska mumija(video)

Svijet

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

“Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primijetili u stomaku poznati prizor za roditelje troje djece – malo stopalo”, rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropološkinja i arheološkinja sa Univerziteta u Varšavi.

Detaljnija analiza pokazala je cijeli fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije vjeruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedjelja.

“Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja”, rekao je Vojček Ejsmond, saradnik projekta.

“Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom”, rekao je Ejsmond.

Žena imala dugu kovrdžavu kosu

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živio između prvog vijeka prije nove ere i prvog vijeka nove ere.

Naučnici sada vjeruju da je možda bila starija i istražuju moguće uzroke smrti. Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju časopisa “Journal of Archaeological Science”.

“Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanog tijela trudnice. Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom”, navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku donesena u 19. vijeku i postala je dio zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi. Čuva se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.

/nezavisne.com/*