Dali rok vlastima: Ići ćemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpjeti

BiH Društvo

SARAJEVO – Članovi Sindikata metalaca Federacije BiH (FBiH) danas su sa mirnog protesta ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu dali vlastima rok od 30 dana da počnu pregovore o granskim ugovorima, jer u suprotnom, kako su naveli, idu u “veliki bunt”.

Predstavnik Sindikata Bajro Melez rekao je da su njihovi zahtjevi da se pod hitno i bez odlaganja utvrdi najniža plata u FBiH, da se oslobodi privreda visokih nameta i da se daju vakcine onima koji rade za mašinama i doprinose zemlji, a ne predstavnicima vlasti.

“Ukoliko to ne ispune idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpjeti”, rekao je novinarima.

On je istakao da ovaj sindikat predstavlja 70.000 radnika, a da se njihovim zahtjevima pridružilo sedam industrijskih granskih sindikata čiji su predstavnici protestovali s njima.

On je naglasio da će pregovori s predstavnicima poslodavaca o granskim ugovorima početi u drugoj polovini maja, kao bi i industrijski sindikati imali legalne granske ugovore, javljaju federalni mediji.

U Sarajevu se danas, na Praznik rada, održava veći broj protesta radnika, a zahtjevi svih su slični -dostojanstven rad, plata za taj rad i dostojanstven život.

/nezavisne.com/*