Vlada SAD donirala komandna vozila institucijama civilne zaštite u BiH

BiH Društvo

Ova vozila koristit će se kao mobilne komandne stanice sa širokim spektrom primjena.

Na današnjoj ceremoniji održanoj u kompleksu Ambasade SAD u Sarajevu, otpravnica poslova Ambasade SAD, Elen Germain (Ellen), uručila je vrijednu donaciju predstavnicima institucija za civilnu zaštitu u BiH.

Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a, finansirala je nabavku tri prilagođena komandna vozila, a ukupna vrijednost ove donacije je oko 450.000 dolara.

Danas su ova vozila uručena predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenju za javnu bezbijednost Vlade Brčko distrikta BiH.

Ova vozila koristit će se kao mobilne komandne stanice sa širokim spektrom primjena – kao odgovor na katastrofe, odgovor na situacije koje uključuju opasne materije, spasilačke akcije i kao podrška timovima za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Kako je saopćeno, ova donacija je još jedan primjer velike posvećenosti i ulaganja Sjedinjenih Država u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost.

Zahvaljujući ovim vozilima, institucije koje pružaju civilnu zaštitu bit će u mogućnosti bolje i brže odgovoriti u slučajevima katastrofa, prevozeći osoblje i opremu i postavljajući komandne stanice bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

Objava Ambasade SAD na Twitteru

/avaz.ba/*