Brnabić: Od 1. maja svi vakcinisani građani će dobiti digitalni sertifikat

Društvo Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija od subote, 1. maja, početi da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji, odnosno svi građani koji su vakcinisani dobiće digitalni kovid sertifikat.

Ona je na sjednici Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, istakla da su neke zemlje već spremne da prihvate sertifikate Srbije i da će zahvaljujući njima građani moći da putuju lakše i bez “pi-si-ar” testova.

“Srbija je uspostavila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata. Ti sertifikati treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana”, rekla je Brnabić.

Ona je takođe navela da će Srbija uskoro imati oko 40 odsto vakcinisane ukupne populacije, te dodala da je u Srbiji sve bolja i stabilnija epidemiološka situacija.

“Brojevi padaju, a najveći dio toga je zahvaljujući vakcinaciji, što se najbolje vidi u Beogradu, gdje dramatično pada broj oboljelih. Vakcinacija radi”, istakla je Brnabićeva, te apelovala na građane da se vakcinišu.

Ona je najavila i da uskoro počinje masovna vakcinacija u tržnim centrima, a punktovi za vakcinaciju biće najprije postavljeni u Tržnom centru Ušće u Beogradu, zatim u šoping-centru “Delta siti”, kao i u centrima u Kragujevcu i u Nišu.

/bhrt.ba*