SKENIRA ZEMLJU Robot laserom uništava 100.000 biljaka korova na sat (VIDEO)

Tehnologija Video

Najnoviji robot kojeg je razvio američki start-up “Karbon Robotiks”, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šest do sedam hektara usjeva.

On sa brzinom od osam kilometara na sat, sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava, objavio je Agroklub

U skorije vrijeme zainteresovani neće moći da kupe ovaj robot, jer je njegov proizvođač “Karbon Robotiks” rasprodao sve koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

Evropa, takođe, razvija robota koji je poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od usjeva i uništava ga laserom.

– Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmjeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi – pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

Naglašava da se taj robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti usjeva, iako će u početku biti usmjeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na mrkvi i krompiru.

Procjenjuje se da će ovaj model robota biti dovršen do 2023. godine kada će se naći i u prodaji.

/srpskainfo.com/*