Koronski pakao u Indiji: Kiseonik vrijedi koliko i zlato, masovne kremacije ne prestaju(video)

Svijet Video

Indijski soj koronavirusa potvrđen je u 17 zemalja svijeta, uključujući neke evropske, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Što se tiče broja zaraženih i umrlih, danas je za Indiju bio najgori dan od početka epidemije, a zdravstveni sistem već propada.

Već sedmicu dana iz Indije stižu šokantne slike očajnika koji uzalud pristižu po medicinsku pomoć. Prenatrpane bolnice i improvizirani krematoriji, nedostatak lijekova, respiratora i ponajviše nedostatak kisika, što je jedini spas za teško bolesne ljude s kovidom-19.

CNN je razgovarao s čovjekom koji je satima čekao da dobije kisik za svog bolesnog djeda.

“Kada se boca napuni, pomaknemo jedno mjesto, a napunimo drugo. To traje jako dugo, ali moramo pričekati dok se sve boce ne napune “, objasnio im je.

Nedostaju im vakcine, iako je Indija najveći svjetski proizvođač.

„Kažu nam da vakcina nema. Nisu stigle“, žali se stanovnica Mumbaja Pušpa Gosvami. „Pozvana sam na vakcinaciju pre tri dana, ali mi kažu da se javim telefonom i provjerim kada će vakcine da stignu“, dodaje ona.

Broj umrlih od koronavirusa u Indiji danas je premašio 200.000. U protekla 24 sata zabilježeno je 360.000 novih slučajeva, što je najveći dnevni broj registrovan u svijetu od početka pandemije. Kiseonik je dostigao cijenu zlata.

„Kažu nam da idemo kući i čekamo da neko naš umre. Oni nemaju osjećaj za naš bol. Nemaju nikoga ko ih čeka u kući bolestan“, kaže jedan stanovnik Delhija.

Prema ukupnom broju stanovnika borj zaraženih u umrlih u Indji je manji nego u mnogim zemljama Evrope, ali problem je da je zdravstveni sistem u kolapsu i da su prave cifre možda i višestruko veće, a da pravi pakao, kako upozoravaju stručnjaci tek dolazi.

„Puno ljudi umire. Vlada kaže da nema mjesta panici, ali mi znamo da se samo na ovom mjestu kremira skoro hiljadu preminulih dnevno“, ističe radnik jednog pogrebnog preduzeća.

Vlada prerano proglasila pobjedu ugrožena globalna borba s virusom

Ova situacija je i posljedica odluke indijske vlade da prije mjesec dana proglasi pobjedu nad koronom i dozvoli velike vjerske i političke skupove. Sada, vlada u Delhiju ne može sama da se izbori sa posljedicama.

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavljuje pomoć. „Baš kao što je Indija poslala pomoć Sjedinjenim Državama, kada su naše bolnice bile preopterećene na početku pandemije, odlučni smo u tome da pomognemo Indiji u nevolji“, ističe on.

Pomoć je prema Indiji krenula iz cijelog svijeta, ali ako ne bude dovoljna, virusna bomba sa potkontinenta bi mogla da razori sve napore da se čovječanstvo izbori sa koronom do kraja ljeta.

/rs.n1info.com/*