TRESLO SE TLO U HERCEGOVINI: Zemljotres se osjetio u Mostaru, Stocu, Trebinju i Neumu

BiH Region
ZEMLJOTRES jačine 3,3 stepena po Rihteru pogodio je područje Hercegovine u 17.45 časova, potvrdio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Zemljotres je zabilježen oko 43 kilometra jugoistočno od Mostara, u blizini parka prirode Hutovo blato. Podrhtavanje tla najviše su osjetili građani Stoca, Trebinja, Neuma, ali i Metkovića u Hrvatskoj.

Prema procjeni Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres koji se dogodio u 17.45 sati bio je jačine 3,6 stepeni po Rihteru.

Epicentar zemljotresa zabilježen je na dubini od dva kilometra u sjevernom dijelu opštine Neum, a osjetili su ga stanovnici susjednih opština Čapljine, Stoca, Trebinja i Metkovića, piše agencija Hina.

U blizini epicentra bili su i stanovnici Neuma koji su mahom pisali svoje dojmove.

– Daboga više nikad ne zatreslo- kazali su te dodali da se ovdje svakako radi o “nezanemarivom potresu”. 

Samo tridesetak kilometara udaljeni stanovnici Ploča potresom su uznemireni ovog popodneva. 

– Dobro se zatreslo u Pločama, nije nam bilo svejedno… Nadam se da je sve u redu s drugima- rečeno je, a njihovi sugrađani su se odlučili i nasmijati na svoj račun pa su napisali “Tresle se Ploče, rodia se miš!”.

Iz Mokošice su otkrili da se zemljotres “kratko, ali dobro osjetio”, a komentari iz Makarske daju naslutiti kako je zemljotres iznenadio i grad pod Biokovom. 

– Malo se zatresle čaše i čula se lagana grmljavina. 

/agencije/