GRADIŠKA: Predstavljen projekat “Spomen domaćinstvo Lepa Radić” Gašnica

Gradiška

mmgradiska 27. april. 2021.

U Kulturnom centru Gradiška, u sklopu obilježavanja Dana grada, održana je promocija projekta ′′ Memorijalno domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica. Promociju projekta je organizovao CKUD Lepa Radić.

Predstavnici Centralnog kulturno-umjetničkog društva (CKUD) “Lepa Radić” predstavili su danas projekat izgradnje spomen-komleksa najmlađoj gradiškoj heroini Drugog svjetskog rata Lepoj Radić u njenom rodnom selu Gašnici.

Predsjednik CKUD-a “Lepa Radić” Davor Simišić rekao je da je cilj projekta pod nazivom “Spomen-domaćinstvo Lepa Radić, Gašnica”, čija je relizacija već započeta, da kompleks koji će biti izgrađen bude posvećen očuvanju lika i djela ove heroine.

On je naveo da je ukupna vrijednost projekta oko 180.000 KM i da podršku očekuju od Gradske uprave, institucija Republike Srpske i BiH, te donatora.

“Riječ je o najvažnijem projektu do sada za naš KUD, ali i projektu od posebnog značaja za grad Gradišku i šire. Planirana je izgradnja kompleksa od 4.000 kvadrata koji podrazumijeva izgradnju centralnog objekta, pomoćnog objekta, spomenika i pratećeg sadržaja.

Osnovni cilj je očuvanje sjećanja na lik i djelo narodne heroine Lepe Radić, ali i stvaranje preduvjeta za održavanje odgojno-obrazovnog, kulturnog, sportskog, rekreativnog i drugog sadržaja”, relki su u KUD-u Lepa Radić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić naveo je da Gradska uprava podržava izgradnju spomen-kompleksa posvećenog Lepoj Radić jer se to uklapa u koncept gradskih vlasti da vrati sjećanje na istorijske ličnosti koje su djelima zadužile Gradišku, kao što je i ova heroina, koja je u vremenu kada je ubijena imala manje od 18 godina.