Od hobija do male firme, RASADNIK “VIDOVIĆ”

Društvo Gradiška Republika Srpska

Dušanovo-Nova Topola: RASADNIK “VIDOVIĆ” proizvodi proljetno cvijeće već 24 godine.

Devet godina proizvodi hibridne sadnice svih vrsta povrća, te začinskog i ljekovitog bilja.

U jesenskoj proizvodnji, od avgusta do novembra, isporučuju rezane krupnocvjetane i sitnocvjetane hrizanteme.

Vlasnica rasadnika Slada Vidović je po zanimanju poljoprivredni tehničar, poljoprivredom se bavi cijeli život. Počeci proizvodnje cvijeća više su bili hobi, a sada je to mala firma.

Površina svih plastaklenika je 1.500 kvadratnih metara, a pod centralnim grijanjem 300 kvadratnih metara.

U rasadniku postoji oko 100 vrsta biljaka, što je prilično velik asortiman koji može zadovoljiti i najzahtjevnije kupce.

Rasadnik je registrovan u Ministarstvu poljoprivrede i uključen je u registar proizvođača sadnica IU PHYTO REGISTER CONTROL porijeklo sjemena i tok proizvodnje kontroliše Republička inspekcija. Pri isporuci sadnica, kupac dobiva potrebnu deklaraciju koja sadrži firmu, naziv sorte, broj nalaza o zdravlju biljke, broj telefona rasadnika, tako da su kupcima na raspolaganju za potrebne informacije.

Sama proizvodnja je vrlo zahtjevna i odgovorna

Slada Vidović

“Rasadnik ponekad radi i do 14 sati dnevno, ali sve se to zaboravi kada dođe 1. april, kada su plastenici puni i vidite da su sve biljke zdrave i da trud nije bio uzaludan, to se zadovoljstvo ne može ni sa čim mjeriti. Prodaja nije upitna ako je kvalitet odličan, to je da je kupovna moć prilično loša i pored mnogo većih troškova nećemo podizati cijene sadnica”, kaže Slada Vidović.

Rado je preporučila nekoliko savjeta ljubiteljima surfanja:

Kada kupujete surfiniju, pazite da sadnice nisu prerasle ili premale. Najbolje sadnice su oko 15 cm. Zemlja mora biti nova. Treset je najbolji za cvijeće iz poljoprivredne apoteke, po mogućnosti dodati 20-30% izgorjelog stajskog gnojiva(ovčiji ili goveđi, ni slučajno svinjski jer je prilično kiseo a one to ne podnose). Obavezno namočite treset da se napije vode i sve promiješajte. Kad posadite zalijte vodom. Surfiniju 15 dana ne treba prihranjivati.

Nakon 15 dana, prihranjivanje počnje sa vodotopivim đibrivom formulacije: 20:20:20 u količini od 2o grama na 10 litara vode i sa tim rastvorom zaliti svaki sedam dana.

U mjesecu julu dodati željezo i u 15 dana jednom zaliti, jer se biljka svaki dan zalijeva i dolazi do ispiranja zemlje a to je faza kada treba puno hrane i vode zbog visoke temperature. Na balkone sa jakim suncem preporučujemo da stavite sloj sitno pokošene trave po saksiji jer smanjuje isparavanj zemlje i lakše se zalijeva. U julu pomalo prevršite vrhove da se ne desi ogoljevanje gornjeg dijela, surfinija će potjerati bočne grane i popuniti sve. Surfinia kada ima toplinu, vodu i hranu raste 1 cm dnevno.

Sukulenti – trendi biljke oko kojih se ne treba brinuti

Sukulenti ili sedumi su biljke debelih mesnatih listova koje imaju sposobnost zadržavanja vode u korijenu, listovima ili stabljici što im omogućuje preživljavanje tokom dugih sušnih razdoblja. Na površini listova i stabljike nalazi se zaštitni sloj od voska koji im također pomaže u zadržavanju vlage. Svstavaju se u skupine biljaka za koje nije potrebno puno iskustva, za one o kojima se gotovo ne treba brinuti, a neki smatraju da ih i nemoguće ubiti.


Sukulenti mogu krasiti vaše dvorište, ali biti sobno bilje.Tokom proljetnih, ljetnih i ranojesenskih mjeseci iznesite ih u dvorište ili na balkon, a nakon što počnu hladna razdoblja unesite ih u zatvoreno kako bi prezimili u vašem domu. U slučaju da nemate dvorište(baštu), uspješno će rasti i kao sobne biljke ili biljke na terasi ili balkonu. Riječ je o malim biljkama koje ne zauzimaju puno prostora. Princip uzgoja i održavanja svih vrsta sukulenata u svim uvjetima je isti. Sadite ih u zemlju za sukulente uz dodatak gline i pijeska kako biste omogućili još bolju drenažu. Zemlji dodajte i malo praha drvenog ugljena kako biste spriječili pojavu plijesni.


Sve posude sa sukulentima tokom zimskog perioda unesete u zatvoreni prostor. Tokom zime sukulente moramo držati na mjestu koje se nalazi uz sam prozor, upravo zbog njihove potrebe za velikom količinom svjetlosti. Ukoliko ovim biljkama u zimskom periodu ne obezbijedimo dobro osvjetljenu poziciju može se dogoditi da biljka etiolira, što znači da će se biljka izdužiti, a da će joj listovi izblijediti. Sukulentne biljke tokom zime, ukoliko nemaju dovoljno svjetlosti, mogu da prerastu i izgube svoju formu i volumen.

Još jedna od posljedica nedostatka svjetlosti u toku zime kod sukulentnih biljaka može biti i promjena boje. Lijepe, različite nijanse sukulenata upravo su rezultat dobre osunčanosti. Bez osvjetljene pozicije u prostoriji zimi, ili pak zbog nekog sjenovitog mjesta u vrtu u toku ljetnjeg perioda, listovi sukulenata postaće blijedozelene boje.
Sukulenti ne trebaju puno vode, a češće zalijevanje potrebno je samo u ljetnim mjesecima. Preporučuje se zalijevanje raspršivačem svakih 14 dana. Između zalijevanja zemlja se mora potpuno osušiti. Budite oprezni, jer sukulenti su jako osjetljivi na višak vode.


Zalijevanje sukulenta zimi nije naročito teško. Ovdje je glavna stvar ne pretjerivati ​​i poštivati ​​jasan režim. Optimalno vrijeme pauze između navodnjavanja je 3-4 nedelje. Ponekad zimi morate navodnjavati zemlju češće, ali samo u vrućim predjelima, gdje temperatura ne pada ispod 0 stepeni.

Rasadnik Vidović planira na jesen ponuditi ukrasni kupus

See the source image

Ukrasni kupus prekrasna je biljka za jesensko i zimsko uređenje cvjetnih gredica i oruba. Svoju ljepotu pokazuje tek u jesen i zimu jer jarke boje dobija tek kada zahladi. Krupne rozete u bež, ružičastim i bordo nijansama učiniti će svaki vrt spektakularnim. Prepoznatljiv je po sivo-zelenom lišću koji mogu biti kovrčavi i izrezani. Ukrasni kupus je dvogodišnja biljka koja u drugoj godini razvija granu sa žutim cvjetićima. U proljeće cvijeta pa je moguće sakupiti sjemenke i ponovno ih posijati.

/Boba V./*